Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
kakaowe z jabłkami i pianką-delikatne, przepyszne
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1285
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 43
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1296
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 228
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1285
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 43
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1296
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 228
Składniki
Do garnka dajemy cukier, 3/4 szklanki wody i 3.4 szklanki oleju, 4 łyżki kakao-całość mieszamy i gotujemy. Zagotowaną masę studzimy. Jabłka obieramy i kroimy na spore kawałki. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Odkładamy ją. W osobnej misce ubijamy 6 żółtek z 1/3 szklanki cukru na kogel mogel. Dodajemy ostudzoną masę z kakao ***masa nie musi być zimna, ważne żeby nie była gorąca, może być ciepła dodajemy 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej i 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia. Wszystko miksujemy do połączenia. Następnie dodajemy 2 niepełne szklanki mąki pszennej tortowej i wszystko miksujemy. Do powstałego ciasta dodajemy wcześniej ubitą pianę z białek i pokrojone jabłka-wszystko delikatnie mieszamy łyżką, powstanie nam piękna, pulchna masa. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy około 40 minut do suchego patyczka. Ciasto wyciągamy z piekarnika i studzimy. Do miseczki dajemy 2 niepełne łyżki żelatyny i 125ml gorącej wody-wszystko dokładnie mieszamy do rozpuszczenia żelatyny i studzimy. W misce ubijamy na sztywno śmietankę 36% z cukrem pudrem. Następnie dodajemy 300g serka waniliowego i miksujemy. Na koniec dodajemy przestudzoną żelatynę i miksujemy na najwyższych obrotach. Wykładamy na ciasto, posypujemy czekoladą i wstawiamy do lodówki minimum na kilka godzin i gotowe. Ciasto jest wspaniałe, rozpływa się w ustach. jest bardzo łatwe, delikatne, mięciutkie i wilgotne. Polecam serdecznie i życzę udanych wypieków.