Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto sarawak jest bardzo popularne w Malezji. Przypomina tradycyjny sękacz ze względu na kilka lub kilkanaście wyróżniających się warstw, jednak jest bardziej aromatyczne ze względu na korzenne przyprawy. Po upieczeniu można kroić je na wiele sposobów, np. wzdłuż lub tworząc trójkąty.
Najprostsze na świecie babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i szybkie w przygo...
Odsłon: 1328
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 166
Najprostsze na świecie babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i szybkie w przygo...
Odsłon: 1328
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 166
Składniki
Zacznij od utarcia mąki wraz z cukrami na gładką masę. Miksuj na wysokich obrotach. Powinna mieć jednolitą konsystencję. Zmniejsz obroty miksera i dodawaj po jednym żółtku. Wlej alkohol.
Przesiej do dużej miski obydwie mąki. Wmieszaj w nią proszek do pieczenia oraz przyprawy korzenne. Dodawaj do masy z masłem i cukrem w kilku partiach. Całość zmiksuj krótko, aby ciasto było gładkie i bez grudek.
Pozostałe białka ubij z odrobiną soli na sztywną pianę. Delikatnie wmieszaj je w ciasto.
Przyszedł czas na pieczenie. Prostokątną formę wysmaruj tłuszczem albo wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto możesz od razu podzielić na 5-6 części albo nakładać je partiami. Wyłóż pierwsze 2-3 łyżki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni bez termoobiegu. Piecz przez około 6-7 minut aż ciasto będzie miało złoty kolor. Nałóż kolejną partię w takiej samej ilości i powtórz pieczenie.
Wszystkie części ciasta powinieneś upiec w taki sam sposób. Wypiek jest gotowy do pokrojenia dopiero po całkowitym ostudzeniu. Możesz udekorować go cukrem pudrem.