Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam połączenie puszystego biszkoptu z sernikiem, sezonowymi owocami i kawałkami chrupiącej, gorzkiej czekolady. Takie lekkie i pyszne ciasta to idealna propozycja na deser.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16877
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 105
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 325
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 850
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 24086
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16877
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 105
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 325
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 850
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 24086
Składniki
Biszkopt: Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni (dolna grzałka). Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, roztrzepać trzepaczką do połączenia się składników. Białka ubijać na sztywno ze szczyptą soli stopniowo dosypując cukier. Kiedy piana będzie szklista i sztywna dodać żółtka, barwnik i zmiksować. Do dobrze ubitych jajek dodać stopniowo przesiane mąki i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do formy i od razu wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 30-35 minut do suchego patyczka. Wystudzić.
Masa serowa: Czekoladę posiekać na małe kawałki. Serki zmiksować z cukrem oraz ekstraktem. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i przestudzić. Wlewać cienką strużką do masy serowej cały czas miksując. Dodać posiekaną czekoladę i dokładnie wymieszać. Na wystudzony biszkopt ułożyć umyte i osuszone truskawki (miejscami po szypułkach do dołu). Na truskawki wyłożyć masę serową. Ciasto wstawić do lodówki do stężenia. Galaretki rozpuścić w 700 ml gorącej wody, wystudzić i lekko tężejące wylać na masę serową. Ciasto wstawić do lodówki do całkowitego stężenia na kilka godzin lub na całą noc.