Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rewelacyjny w smaku sernik na ciasteczkowym spodzie z mango. Pięknie się prezentuje, a do tego smakuje nieziemsko. To będzie Wasz popisowy wypiek!
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 69
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 69
Składniki
Dno tortownicy o średnicy 26-24 cm wyścielamy papierem do pieczenia.
Herbatniki łamiemy na mniejsze kawałki i przekładamy do melaksera. Mielimy na drobne kawałeczki. Masło rozpuszczamy w rondelku lub kuchence mikrofalowej. Składniki łączymy ze sobą. Na dno tortownicy wykładamy zmielone herbatniki z masłem. Powierzchnię wyrównujemy.
Tortownicę z ciasteczkowym spodem wstawiamy do piekarnika. Podpiekamy przez 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Zabieramy się za masę serową: mango myjemy, kroimy na pół, usuwamy pestkę. Miąższ wydrążamy łyżką i przekładamy do miski (powinniśmy otrzymać około 500 g miąższu, nadmiar mango możemy wykorzystać do dekoracji). Owoce miksujemy na puree.
Do miski z puree z mango dorzucamy twaróg, jajka, mąkę ziemniaczaną oraz cukier. Składniki miksujemy do połączenia.
Masę serową z mango przelewamy na podpieczony spód ciasta. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez koło 20 minut (grzałka góra-dół), następnie zmniejszamy temperaturę piekarnika do 130 stopni i pieczemy ciasto przez kolejne 50 minut. Jeśli chcemy, żeby sernik nie popękał i pięknie nam wyrósł, warto na dół piekarnika ustawić naczynie żaroodporne wypełnione wodą.
Upieczony sernik studzimy początkowo w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, następnie ciasto wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia na blacie.
Zabieramy się za glazurę z mango: Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimniej wody, odstawiamy na około 10 minut do napęcznienia. W tym czasie mango dzielimy na pół, usuwamy pestkę, wydrążamy mus, który następnie miksujemy na puree (powinniśmy otrzymać około 150 g puree).
Puree z mango przekładamy do rondelka i doprowadzamy do wrzenia. Następnie rondelek zdejmujemy z kuchenki, dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Składniki energicznie mieszamy do połączenia. Studzimy, następnie wylewamy na sernik.
Pozostałą część mango kroimy w równą kostkę, pokrojony owoc rozkładamy na 1/4 części ciasta. Sernik z mango ozdabiamy listkami mięty.
Gotowy sernik wstawiamy do lodówki na 12 godzin do schłodzenia. Po tym czasie kroimy na kawałki i serwujemy gościom.