Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wiele słodkich wypieków nosi miano „ciasto świętego Bernarda” – trudno stwierdzić, dlaczego. Z całą pewnością warto spróbować nazwanej imieniem tego świętego rolady biszkoptowej z delikatnym kremem waniliowym i polewą czekoladową.
duża blacha z piekarnika
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 749
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22783
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15179
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4888
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45609
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 749
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22783
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15179
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4888
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45609
Składniki
Ogrzej jajka do temperatury pokojowej. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij (mikserem na wysokich obrotach) ze szczyptą soli na sztywna pianę. Nie przerywając miksowania, stopniowo dodaj do piany cukier, a następnie – po jednym żółtku.
Przesiej przez sitko mąkę i proszek do pieczenia. Wsypuj partiami do ciasta, delikatnie mieszając je szpatułą (tylko do połączenia składników).
Wyłóż blachę piekarnika papierem do pieczenia. Rozprowadź na nim ciasto i wyrównaj. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 15 minut – aż ciasto zarumieni się z wierzchu.
Upieczony biszkopt wyjmij z piekarnika i przełóż do góry dnem na czystą ściereczkę. Zdejmij papier. Zwiń ciepłą roladę (razem ze ściereczką) i odłóż do wystudzenia.
Ubij mocno schłodzoną śmietanę kremówkę. W trakcie ubijania dodaj cukier puder, a pod koniec – esencję waniliową i schłodzony serek mascarpone. Wymieszaj krótko na gładki, gęsty krem. Możesz dodatkowo usztywnić go, dodając żelatynę rozpuszczoną w gorącej wodzie.
Rozsmaruj krem na wystudzonym biszkopcie, pozostawiając około 2 cm wolnego marginesu wzdłuż dłuższego brzegu. Zwiń roladę, kończąc na brzegu z wolnym marginesem. Owiń ściereczką tak, by rolada się nie rozwinęła, i włóż na 3-4 godziny do lodówki.
Zetrzyj na tarce o grubych oczkach białą czekoladę. Gorzką pokrusz do rondelka. Dodaj masło i roztop na wolnym ogniu, co pewien czas mieszając. Gdy polewa przestygnie, oblej nią roladę. Oprósz białą czekoladą i wstaw ponownie do lodówki – do czasu, aż polewa stężeje.