Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wiele słodkich wypieków nosi miano „ciasto świętego Bernarda” – trudno stwierdzić, dlaczego. Z całą pewnością warto spróbować nazwanej imieniem tego świętego rolady biszkoptowej z delikatnym kremem waniliowym i polewą czekoladową.
duża blacha z piekarnika
Przepyszny i szybki obiad w dwadzieścia minut.
Odsłon: 15
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 387
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 54
Przepyszny i szybki obiad w dwadzieścia minut.
Odsłon: 15
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 387
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 54
Składniki
Ogrzej jajka do temperatury pokojowej. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij (mikserem na wysokich obrotach) ze szczyptą soli na sztywna pianę. Nie przerywając miksowania, stopniowo dodaj do piany cukier, a następnie – po jednym żółtku.
Przesiej przez sitko mąkę i proszek do pieczenia. Wsypuj partiami do ciasta, delikatnie mieszając je szpatułą (tylko do połączenia składników).
Wyłóż blachę piekarnika papierem do pieczenia. Rozprowadź na nim ciasto i wyrównaj. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 15 minut – aż ciasto zarumieni się z wierzchu.
Upieczony biszkopt wyjmij z piekarnika i przełóż do góry dnem na czystą ściereczkę. Zdejmij papier. Zwiń ciepłą roladę (razem ze ściereczką) i odłóż do wystudzenia.
Ubij mocno schłodzoną śmietanę kremówkę. W trakcie ubijania dodaj cukier puder, a pod koniec – esencję waniliową i schłodzony serek mascarpone. Wymieszaj krótko na gładki, gęsty krem. Możesz dodatkowo usztywnić go, dodając żelatynę rozpuszczoną w gorącej wodzie.
Rozsmaruj krem na wystudzonym biszkopcie, pozostawiając około 2 cm wolnego marginesu wzdłuż dłuższego brzegu. Zwiń roladę, kończąc na brzegu z wolnym marginesem. Owiń ściereczką tak, by rolada się nie rozwinęła, i włóż na 3-4 godziny do lodówki.
Zetrzyj na tarce o grubych oczkach białą czekoladę. Gorzką pokrusz do rondelka. Dodaj masło i roztop na wolnym ogniu, co pewien czas mieszając. Gdy polewa przestygnie, oblej nią roladę. Oprósz białą czekoladą i wstaw ponownie do lodówki – do czasu, aż polewa stężeje.