Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Szwajcarka stanie się twoim ulubionym ciastem na niedzielę. Kruche ciasto skrywające waniliowe nadzienie skradnie serce wszystkich domowników i gości!
średnica formy: 25 cm
Szybka, prosta i smaczna zapiekanka, której głównym składnikiem jest seler na...
Odsłon: 94
Pyszna sałatka, którą przygotujesz w kilkanaście minut. Możesz ją podać na ko...
Odsłon: 238
Przepis dnia
Delikatny, herbaciany biszkopt z lekkim śmietankowym kremem i słodko-kwaśnym...
Odsłon: 9862
Szybka, prosta i smaczna zapiekanka, której głównym składnikiem jest seler na...
Odsłon: 94
Pyszna sałatka, którą przygotujesz w kilkanaście minut. Możesz ją podać na ko...
Odsłon: 238
Przepis dnia
Delikatny, herbaciany biszkopt z lekkim śmietankowym kremem i słodko-kwaśnym...
Odsłon: 9862
Składniki
Przygotuj nadzienie. Mleko zagotuj z ekstraktem waniliowym w średnim ogniu. Odstaw do lekkiego przestygnięcia.
W średniej misce ubij żółtka z cukrem do uzyskania jasnej i kremowej konsystencji. Dodaj mąkę i dobrze wmieszaj ją do masy.
Cały czas mieszając trzepaczką, powoli wlewaj ciepłe mleko. Dobrze ubijaj, by nie powstały grudki. Przenieś mieszankę z powrotem do garnka i postaw go na małym ogniu.
Podgrzewaj całość do zgęstnienia, a następnie jeszcze przez minutę trzymaj masę na ogniu, cały czas mieszając.
Zdejmij krem z ognia i przelej go do czystej miski. Przykryj ją folią spożywczą i dociśnij do powierzchni masy, by nie powstał kożuch. Odstaw do całkowitego ostygnięcia.
Przygotuj ciasto.
W robocie kuchennym umieść mąkę, skórkę cytrynową, proszek do pieczenia, sól i masło. Miksuj aż całość zacznie przypominać konsystencją bułkę tartą.
Dodaj cukier, jajko i żółtko, a następnie mieszaj dalej aż zacznie się formować się ciasto. Przenieś je na blat roboczy i lekko zagnieć, tylko do połączenia. Jeśli masa jest bardzo lepka, dodaj odrobinę mąki.
Ciasto podziel na 2 kule, owiń je folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
Przygotuj ciasto. Jedną kulę rozwałkuj na placek o średnicy ok. 30 cm. Wyłóż nim formę do tarty o średnicy 25 cm, zawijając brzegi na zewnątrz blachy.
Na środek wyłóż zimne nadzienie i wyrównaj.
Drugą kulę ciasta rozwałkuj na placek o średnicy ok. 25 cm. Przykryj nim wierzch ciasta. Odwinięte brzegi ze spodniej części ciasta nałóż na górny spód.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st. Celsjusza. Ciasto piecz przez ok. 40 minut, a następnie wyjmij je i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Ciasto Szwajcarka podawaj posypane obficie cukrem pudrem.