Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto szyfonowe (ang. chiffon cake) to amerykański wariant ciasta biszkoptowego – na oleju, z większą ilością białek niż żółtek. Taki biszkopt jest niezwykle puszysty, a przy tym wilgotny i długo zachowuje świeżość. Smakuje wyśmienicie z różnymi dodatkami, np. z kremem waniliowym.
Mule w białym winie z wyraźną nutą czosnku to idealne danie na romantyczną ko...
Odsłon: 1176
Mule w białym winie z wyraźną nutą czosnku to idealne danie na romantyczną ko...
Odsłon: 1176
Składniki
Przesiej przez sitko mąkę i proszek do pieczenia.
Ubij białka na sztywną pianę. W trakcie ubijania partiami dodaj do piany cukier. Gdy cukier rozpuści się w białkach, dodaj – nie przerywając ubijania – po jednym żółtku, a następnie mleko i olej.
Partiami dodaj do masy mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wmieszaj ciasto szpatułką – tylko do połącznia składników.
Wyłóż papierem do pieczenia dno formy o wymiarach 25x25 cm. Przełóż do formy o ciasto.
Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez około 50-55 minut. Upieczone ciasto odstaw do całkowitego wystudzenia. Wyjmij z formy i przekrój na 2 blaty.
W międzyczasie przekrój wzdłuż laskę wanilii i wyskrob z niej ziarenka.
Wlej do rondelka mleko i włóż do niego ziarenka wanilii wraz ze strąkiem. Zagotuj mleko odstaw do lekkiego przestudzenia.
W osobnym rondelku utrzyj żółtka z cukrem na jasną, puszystą masę. Połącz ją ze skrobią ziemniaczaną.
Wyjmij z mleka strąk wanilii. Gorące mleko stopniowo przelej do rondelka z żółtkami, cały czas mieszając powstającą masę trzepaczką.
Podgrzej masę w rondelku na palniku o średniej mocy. Nie przerywaj mieszania, by w masie nie powstały grudki. Gotuj do chwili, aż zgęstnieje.
Odstaw masę budyniową do przestudzenia. Przykryj jej powierzchnię kawałkiem folii spożywczej, aby nie powstał kożuch.
Utrzyj masło mikserem na wysokich obrotach. Gdy stanie się jasne i puszyste, zmniejsz obroty miksera. Partiami dodaj do masła przestudzony budyń.
Przełóż częścią kremu blaty ciasta. Resztę umieść w rękawie cukierniczym i udekoruj wierzchni blat. Przechowuj ciasto szyfonowe w lodówce.