Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto szyszka w karmelu nawiązuje do przysmaku z czasów PRL, czyli szyszek z ryżu preparowanego. W tym wydaniu to naprawdę potężna dawka słodyczy. Jeśli wolisz mniej słodkie ciasta, możesz dodatkowo przełożyć je warstwą kwaskowej konfitury.
Tortownica 24 cm
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 31002
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3676
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 5376
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 31002
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3676
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 5376
Składniki
Przygotuj krem. Roztop w kąpieli wodnej pokruszoną czekoladę i śmietanę kremówkę. Wymieszaj i odstaw do przestudzenia. Wstaw na noc do lodówki. Następnego dnia ubij schłodzoną masę z serkiem mascarpone (także schłodzonym).
Przygotuj biszkopt. Ogrzej jajka do temperatury pokojowej. Oddziel białka od żółtek. Ubij białka (mikserem na wysokich obrotach) na sztywną pianę. W połowie ubijania zacznij stopniowo dodawać cukier, a następnie żółtka (po jednym). Do piany przesiej partiami obie mąki. Wymieszaj szpatułką na jednolite ciasto.
Wyłóż papierem do pieczenia dno tortownicy o średnicy 24 cm. Przełóż do formy ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez około 40 minut (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt upuść z wysokości centymetrów (dzięki temu biszkopt nie opadnie po ostygnięciu). Gdy wystygnie przekrój go na 2 blaty.
Przygotuj masę z ryżu. Wyłóż folią spożywczą tortownicę, w której piekł się biszkopt. Podgrzej w rondelku masło i kajmak. Wymieszaj na jednolitą masę. W mieszaj w nią ryż preparowany. Gdy masa trochę przestygnie, rozprowadź ją równomiernie w tortownicy. Schłodź w lodówce.
Przygotuj polewę. Roztop w kąpieli wodnej pokruszoną czekoladę i śmietanę kremówkę. Dodaj kajmak. Wymieszaj na jednolitą polewę.
Posmaruj połową kremu spód ciasta. Wyłóż na niego jeden z blatów biszkoptu. Posmaruj resztą kremu i przykryj drugim blatem. Całość oblej polewą i oprósz z wierzchu startą na tarce czekoladą.