Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto szyszka w karmelu nawiązuje do przysmaku z czasów PRL, czyli szyszek z ryżu preparowanego. W tym wydaniu to naprawdę potężna dawka słodyczy. Jeśli wolisz mniej słodkie ciasta, możesz dodatkowo przełożyć je warstwą kwaskowej konfitury.
Tortownica 24 cm
Jeśli macie sentyment do budyniu z sokiem, koniecznie spróbujcie kociewskiego...
Odsłon: 93
Krokiety na twarogu z dodatkiem kolendry i chili to bardzo aromatyczne, delik...
Odsłon: 5746
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone i siekane.
Odsłon: 3995
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 110
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 687
Jeśli macie sentyment do budyniu z sokiem, koniecznie spróbujcie kociewskiego...
Odsłon: 93
Krokiety na twarogu z dodatkiem kolendry i chili to bardzo aromatyczne, delik...
Odsłon: 5746
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone i siekane.
Odsłon: 3995
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 110
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 687
Składniki
Przygotuj krem. Roztop w kąpieli wodnej pokruszoną czekoladę i śmietanę kremówkę. Wymieszaj i odstaw do przestudzenia. Wstaw na noc do lodówki. Następnego dnia ubij schłodzoną masę z serkiem mascarpone (także schłodzonym).
Przygotuj biszkopt. Ogrzej jajka do temperatury pokojowej. Oddziel białka od żółtek. Ubij białka (mikserem na wysokich obrotach) na sztywną pianę. W połowie ubijania zacznij stopniowo dodawać cukier, a następnie żółtka (po jednym). Do piany przesiej partiami obie mąki. Wymieszaj szpatułką na jednolite ciasto.
Wyłóż papierem do pieczenia dno tortownicy o średnicy 24 cm. Przełóż do formy ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez około 40 minut (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt upuść z wysokości centymetrów (dzięki temu biszkopt nie opadnie po ostygnięciu). Gdy wystygnie przekrój go na 2 blaty.
Przygotuj masę z ryżu. Wyłóż folią spożywczą tortownicę, w której piekł się biszkopt. Podgrzej w rondelku masło i kajmak. Wymieszaj na jednolitą masę. W mieszaj w nią ryż preparowany. Gdy masa trochę przestygnie, rozprowadź ją równomiernie w tortownicy. Schłodź w lodówce.
Przygotuj polewę. Roztop w kąpieli wodnej pokruszoną czekoladę i śmietanę kremówkę. Dodaj kajmak. Wymieszaj na jednolitą polewę.
Posmaruj połową kremu spód ciasta. Wyłóż na niego jeden z blatów biszkoptu. Posmaruj resztą kremu i przykryj drugim blatem. Całość oblej polewą i oprósz z wierzchu startą na tarce czekoladą.