Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto tiki taki to deser wzorowany na lubianych przez wszystkich, kokosowych pralinkach. Nie mogło więc zabraknąć wyrazistego kokosa i dużej ilości czekolady!
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 54
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 376
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 100
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 54
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 376
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 100
Składniki
Przygotuj ciasto. Jajka utrzyj z solą i cukrem przez ok. 5 minut. Dodaj mleko i kontynuuj mieszanie. Dolej olej i wymieszaj. Wsyp przesianą mąkę i wymieszaj całość szpatułką. Następnie dołóż przesiane kakao i proszek do pieczenia. Masę wlej do formy o wymiarach 20x20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piecz w temperaturze 180 st. Celsjusza przez 30 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij i ostudź. Przekrój na 2 blaty.
Przygotuj masę kokosową. W garnuszku podgrzej masło z mlekiem kokosowym i cukrem. Wsyp wiórki kokosowe i całość gotuj przez ok. 1-2 minuty, cały czas mieszając. Odstaw do ostudzenia.
Przygotuj krem. W dużej misce ubij ze sobą śmietankę z cukrem pudrem. W połowie ubijania dodaj kakao i wanilię. Miksuj do uzyskania gęstej i puszystej konsystencji.
Przygotuj polewę. Śmietankę podgrzej w garnuszku, ale nie zagotowuj. Dodaj pokruszoną czekoladę i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Odstaw do ochłodzenia do temperatury pokojowej, a następnie wstaw do lodówki do zgęstnienia.
Złóż ciasto. Ciasto składaj w formie. Na jednym blacie rozsmaruj warstwę nutelli. Następnie rozsmaruj ok. 1/3 kremu, a na to połóż warstwę kokosową i rozsmaruj kolejną 1/3 kremu. Przykryj wszystko drugim blatem ciasta i rozsmaruj pozostały krem. Na wierzch wylej zastygającą już polewę czekoladową. Ciasto tiki taki posyp wiórkami z czekolady. Podawaj po schłodzeniu w lodówce.