Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto czekoladowe z ciemnym biszkoptem to prawdziwa uczta dla miłośników intensywnej czekolady. Delikatny, wilgotny biszkopt o głębokim smaku kakao w połączeniu z aksamitnym czekoladowym kremem to perfekcyjna harmonia, która zaspokoi każde podniebienie. Nasze ciasto Trufelek jest Idealne na każdą słodką okazję! Poznaj nasz przepis!
Wymiary: blacha 32 x 20 cm
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 2598
Prosta, lekka i szybka w wykonaniu sałatka, która idealnie odnajdzie się jako...
Odsłon: 10735
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 283
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 8305
Pyszny, prosty w przygotowaniu sernik, którym możesz poczęstować znajomych, k...
Odsłon: 161
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 2598
Prosta, lekka i szybka w wykonaniu sałatka, która idealnie odnajdzie się jako...
Odsłon: 10735
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 283
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 8305
Pyszny, prosty w przygotowaniu sernik, którym możesz poczęstować znajomych, k...
Odsłon: 161
Składniki
Do miski wbij jajka i dodaj cukier. Całość ubijaj przez 3-4 minuty aż do uzyskania jasnej, gęstej masy. Wlej mleko, olej, a także dodaj mąkę i kakao. Następnie wsyp proszek do pieczenia oraz sodę. Wszystko razem zmiksuj na jednolitą masę. Wyłóż do prostokątnej blaszki o wymiarach 32 x 20 cm i wyrównaj. Ciasto w formie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 30-35 minut, aż do suchego patyczka.
W międzyczasie przygotuj masę truflową. W tym celu do rondelka wlej śmietankę kremówkę i mocno podgrzej. Czekoladę i cukierki truflowe pokrój na drobną kostkę i wrzuć do gorącej śmietanki i odstaw na 1-2 minuty. Następnie dobrze wymieszaj masę, aż do całkowitego rozpuszczenia i odstaw do wystudzenia. Do schłodzonej śmietanki dołóż serek mascarpone i cukier puder. Ubij masę na sztywno.
Ciasto przekrój wzdłuż na dwie części. Połową wody nasącz spód ciasta i nałóż ¾ kremu truflowego i wyrównaj łyżką. Przykryj drugim blatem ciasta i nasącz go pozostałą wodą. Na wierzch wyłóż pozostały krem i wyrównaj. Wstaw ciasto do lodówki. W tym czasie w kąpieli wodnej rozpuść tabliczkę czekolady, a następnie wylej ją na górę ciasta. Wstaw tort do lodówki do pełnego schłodzenia.