Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne Ciasto ucierane z makiem delikatne, odpowiednio słodkie z słodką masą makową z dużą ilością bakalii. Ciasto jest mięciutkie i puszyste. Przygotowanie ciasta wcale nie jest trudne. Kilka prostych składników łączymy ze sobą i powstaje cudowne, pachnące makiem ciasto.
Zaznaczam,że nie jest to klasyczna wersja zapiekanki rybnej, jaką znam z Angl...
Odsłon: 68
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 366
Polecam Wam dzisiaj brukselkę w innym wydaniu niż robiłam ostatnio. Wyszła py...
Odsłon: 1630
Zaznaczam,że nie jest to klasyczna wersja zapiekanki rybnej, jaką znam z Angl...
Odsłon: 68
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 366
Polecam Wam dzisiaj brukselkę w innym wydaniu niż robiłam ostatnio. Wyszła py...
Odsłon: 1630
Składniki
Ciasto ucierane z makiem jest bardzo proste w przygotowaniu i jego wykonanie zajmie dosłownie chwilkę. Do misy miksera wbijamy jajka i wsypujemy pół szklanki cukru. Całość miksujemy do uzyskania puszystej jasnej masy. Następnie dodajemy serek waniliowy. Cały czas miksując na wolnych obrotach małą strużką wlewamy również olej. Gdy już składniki się ładnie połączą dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy na małych obrotach do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do blaszki 10×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie wykładamy łyżeczką masę makową. Wykładamy delikatnie po całości ciasta. Użyłam pół puszki masy makowej. Ciasto pieczemy 45-50 minut w 180 stopniach góra dół, do suchego patyczka. Upieczone ciasto studzimy i posypujemy cukrem pudrem. Jeżeli chcemy bardziej urozmaicić ciasto możemy przygotować lukier lub rozpuścić czekoladę i tym polać ciasto ucierane.