Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon na rabarbar rozpoczyna się w kwietniu i trwa do połowy czerwca. To właśnie w tym okresie warto sięgnąć po to warzywo i przygotować z jego udziałem pyszne ciasta, lemoniady lub kompoty. Poniżej przestawiam Wam mój ulubiony przepis na ciasto ucierane z rabarbarem i kruszonką. Jest bardzo proste do wykonania, dlatego nikomu nie powinno przysporzyć trudności. Przepis powtarzam bardzo często. Zamiast rabarbaru możecie wykorzystać sezonowe owoce.
Jeśli masz ochotę na szybki, a zarazem wyjątkowo pyszny deser, ten przepis je...
Odsłon: 2216
Aksamitny deser na bazie serka mascarpone zachwyca kremową konsystencją i wyr...
Odsłon: 120
Babeczki karmelowe to niesamowicie słodkie muffinki z ciągnącym się wnętrzem...
Odsłon: 2454
Zdrowsza i smaczniejsza wersja tradycyjnych faworku.
Odsłon: 89
Prosty i łatwy przepis na puszyste , smaczne i mięciutkie pączki. Kto raz wy...
Odsłon: 752
Jeśli masz ochotę na szybki, a zarazem wyjątkowo pyszny deser, ten przepis je...
Odsłon: 2216
Aksamitny deser na bazie serka mascarpone zachwyca kremową konsystencją i wyr...
Odsłon: 120
Babeczki karmelowe to niesamowicie słodkie muffinki z ciągnącym się wnętrzem...
Odsłon: 2454
Zdrowsza i smaczniejsza wersja tradycyjnych faworku.
Odsłon: 89
Prosty i łatwy przepis na puszyste , smaczne i mięciutkie pączki. Kto raz wy...
Odsłon: 752
Składniki
Rabarbar umyj i pokrój na 1,5-2 cm paski.
Do miski przesiej mąkę pszenną. Dodaj proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
W osobnej misce ubij jajka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodaj olej i maślankę. Składniki wymieszaj.
Do mokrych składników dodawaj stopniowo suche składniki. Ciasto delikatnie wymieszaj szpatułką (ciasto nie powinno mieć grudek).
Tortownicę o średnicy 24 cm wyściel papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy. Na górze ułóż pokrojony rabarbar.
Do miski przesyp mąkę, dodaj cukier i masło. Z podanych składników przygotuj kruszonkę.
Ciasto ucierane z rabarbarem posyp obficie kruszonką.
Ciasto z rabarbarem i kruszonką wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni (grzałka góra-dół) na około godzinę. Piecz do suchego patyczka.
Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i wystudź. Przed podaniem wypiek możesz udekorować cukrem pudrem. Smacznego!