Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon na rabarbar rozpoczyna się w kwietniu i trwa do połowy czerwca. To właśnie w tym okresie warto sięgnąć po to warzywo i przygotować z jego udziałem pyszne ciasta, lemoniady lub kompoty. Poniżej przestawiam Wam mój ulubiony przepis na ciasto ucierane z rabarbarem i kruszonką. Jest bardzo proste do wykonania, dlatego nikomu nie powinno przysporzyć trudności. Przepis powtarzam bardzo często. Zamiast rabarbaru możecie wykorzystać sezonowe owoce.
Któż nie kocha pomidorowej. Klasyczny przepis zna każda gospodyni domowa, ale...
Odsłon: 751
Któż nie kocha pomidorowej. Klasyczny przepis zna każda gospodyni domowa, ale...
Odsłon: 751
Składniki
Rabarbar umyj i pokrój na 1,5-2 cm paski.
Do miski przesiej mąkę pszenną. Dodaj proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
W osobnej misce ubij jajka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodaj olej i maślankę. Składniki wymieszaj.
Do mokrych składników dodawaj stopniowo suche składniki. Ciasto delikatnie wymieszaj szpatułką (ciasto nie powinno mieć grudek).
Tortownicę o średnicy 24 cm wyściel papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy. Na górze ułóż pokrojony rabarbar.
Do miski przesyp mąkę, dodaj cukier i masło. Z podanych składników przygotuj kruszonkę.
Ciasto ucierane z rabarbarem posyp obficie kruszonką.
Ciasto z rabarbarem i kruszonką wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni (grzałka góra-dół) na około godzinę. Piecz do suchego patyczka.
Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i wystudź. Przed podaniem wypiek możesz udekorować cukrem pudrem. Smacznego!