Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto W-Z (wuzetka), to ciasto składające się z dwóch kakaowych blatów biszkoptowych przełożonych powidłami śliwkowymi i bitą śmietaną, górna część ciasta polana jest polewą czekoladową i ozdobiona kleksami z bitej śmietany. Ciasto wykonałam według przepisu ze strony kwestia smaku.
mikser, miska, forma do pieczenia o wymiarach 30/25/6 cm,
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1336
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1792
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 253
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 576
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1336
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1792
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 253
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 576
Składniki
Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Podczas ubijania dodajemy stopniowo cukier, cały czas miksujemy. Miksujemy około 3 minuty aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Miksujemy dalej dodając stopniowo po jednym żółtku i po dodaniu żółtek ubijamy jeszcze około 2-3 minuty do momentu aż masa zrobi się bardzo puszysta. Mąkę z kakao mieszamy i przesiewamy dodając stopniowo do masy w 3-4 kolejnych odstępach mieszając powoli patką, tak żeby nie naruszyć struktury ubitej masy. Gotową masę wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (25x37 cm). Formę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 170 stopni Celsjusza i pieczemy około 30 minut. Po upieczeniu studzimy i ostudzony biszkopt przekrajemy na dwa blaty. Spodni blat nasączamy herbatą z limonką (8-10 łyżek) i rozsmarowujemy na nim powidła śliwkowe. Bita śmietana: Bardzo schłodzoną śmietanę 36% ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, pod koniec dodajemy śmietan-fix. Ubitą śmietanę wykładamy na wyłożonej warstwie powideł. Warstwę spodnią przykrywamy drugim biszkoptem, nasączamy go herbatą z limonką. Polewa czekoladowa: Śmietanę zagotowujemy w garnczku, odstawiamy z ognia i dodajemy połamaną w kosteczki czekoladę. Mieszamy energicznie aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka, jednolita masa. Polewę wykładamy na wierzchnią warstwę biszkoptu. Po równomiernym wyłożeniu masy czekoladowej kroimy ciasto na porcje i dekorujemy kleksami z ubitej śmietany, wyciskanej przez rękaw cukierniczy. Smacznego!!!