Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świetny, prosty placek z jabłkami, cynamonem i orzechami. W wersji bezglutenowej mocno wilgotny i zawsze wychodzi wyśmienity.
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 4223
Ciasto śnieżny puch to pyszne, lekkie ciasto bez pieczenia, które z pewnością...
Odsłon: 6337
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 4223
Ciasto śnieżny puch to pyszne, lekkie ciasto bez pieczenia, które z pewnością...
Odsłon: 6337
Składniki
Najpierw przygotowujemy jabłka. Obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę( ok. 1 mm ) i skrapiamy cytryną, aby nie ściemniały. Siekamy orzechy dosyć drobno. Odkładamy na bok.
Teraz wbijamy jajka do miski, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Ubijamy wszystko mikserem do momentu, aż masa zbieleje i zagęści się. Następnie wlewamy olej i krótko miksujemy. Przesiewamy do masy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. Mieszamy wszystko do połączenia składników. Na koniec dodajemy do ciasta orzechy i jabłka. Całość mieszamy łyżką.
Wylewamy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Blaszka ma wymiary 20x20 cm lub do okrągłej formy 22 cm.
Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do temp. 180 °C na 45 – 50 min. Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Ciasto wiewiórka gotowe!