Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Podrzucam Wam przepis na szybkie i tanie ciasto, na osłodę w pochmurny, jesienny dzionek. Jest to ciasto z dawnych lat, z zeszytu mojej babci, przepyszne wilgotne i puchate.
keksówka 12×30 cm , mikser ręczny
Bardzo prosty pomysł na kolację, gdzie główną rolę gra marchewka. Zapiekana p...
Odsłon: 949
Miałam trzy podejścia do tematu, zanim w airfryerze powstała wreszcie idealna...
Odsłon: 139
Waniliowe babeczki bez jajek i z mlekiem bez laktozy. Pyszne i proste. Świetn...
Odsłon: 125
Bardzo prosty pomysł na kolację, gdzie główną rolę gra marchewka. Zapiekana p...
Odsłon: 949
Miałam trzy podejścia do tematu, zanim w airfryerze powstała wreszcie idealna...
Odsłon: 139
Waniliowe babeczki bez jajek i z mlekiem bez laktozy. Pyszne i proste. Świetn...
Odsłon: 125
Składniki
Do miski wbij całe jajka, wsyp cukier i ubij na najwyższych obrotach miksera na jasną i puszystą masę. Następnie przesiej przez sitko wszystkie sypkie składniki i krótko wymieszaj mikserem na najniższych obrotach tylko do połączenia. Na koniec wlej cienkim strumieniem olej i ponownie wymieszaj tylko do połączenia. Jabłka i gruszkę umyj i obierz ze skórki. Wydrąż gniazda nasienne z owoców i pokrój w drobną kosteczkę. Obrane orzechy posiekaj drobniej, to samo zrób z żurawiną. Owoce i bakalie wrzuć do ciasta i całość dokładnie wymieszaj łyżką. Ciasto przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj górę łyżką i wrzuć do piekarnika. Piecz ok. 1 godz. do tzw. suchego patyczka w temp. 180 °C, na funkcji góra – dół, bez termoobiegu. Gotowe ciasto po upieczeniu wyjmij z keksówki na kratkę i pozostaw do przestygnięcia. Posyp cukrem pudrem przed podaniem, lub możesz przygotować ulubioną polewę. Smacznego!!!