Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nazwa ciasta Więzy Miłości mówi sama za siebie – to świetna propozycja na randkę, Walentynki, Dzień Kobiet albo rocznicę ślubu. A może zupełnie bez okazji? Tak, po prostu - aby wywołać uśmiech na twarzy ukochanej osoby.
Tortownica 22 cm
Wątróbkę drobiową najczęściej smażymy z cebulką. Czasami dodajemy do niej jab...
Odsłon: 230
Może być na śniadanie, na kolację. Można zabrać do pracy.
Odsłon: 526
Ciasteczka domowe najlepsze. Dostępne składniki i mały nakład pracy to plus....
Odsłon: 714
Polecam. Pożywna, smaczna.
Odsłon: 1135
Proste i szybkie danie wywodzące się z Pomorza. Pulki, czyli ziemniaki gotowa...
Odsłon: 219
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszną konserwę w słoikach ala mortadela...
Odsłon: 6098
Wątróbkę drobiową najczęściej smażymy z cebulką. Czasami dodajemy do niej jab...
Odsłon: 230
Może być na śniadanie, na kolację. Można zabrać do pracy.
Odsłon: 526
Ciasteczka domowe najlepsze. Dostępne składniki i mały nakład pracy to plus....
Odsłon: 714
Polecam. Pożywna, smaczna.
Odsłon: 1135
Proste i szybkie danie wywodzące się z Pomorza. Pulki, czyli ziemniaki gotowa...
Odsłon: 219
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszną konserwę w słoikach ala mortadela...
Odsłon: 6098
Składniki
Wyłóż papierem do pieczenia dno tortownicy o średnicy 22 cm.
Pokrusz czekoladę i połącz z masłem. Roztop w kąpieli wodnej. Wymieszaj składniki na jednolity sos i odstaw go do przestudzenia.
Przesiej do miski obie mąki i proszek do pieczenia.
W osobnym naczyniu utrzyj jajka z cukrem na jasną, puszystą masę. Nie przerywając ucierania, wlej cienką strużką sos czekoladowy.
Partiami dodaj do masy produkty sypkie, całość delikatnie mieszając szpatułką – tylko do połączenia składników.
Przelej ciasto do tortownicy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C. Piecz przez około 45 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu przestudź ciasto przez 15 minut, po czym wyjmij z formy i odwróć do góry dnem, układając na płaskiej powierzchni.
Gdy ciasto wystygnie przekrój je na 4 blaty. Nasącz je ponczem przygotowanym z soku pomarańczowego i rumu.
Ubij mocno schłodzoną śmietanę kremówkę. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Krótko zmiksuj śmietanę z serkiem mascarpone (również schłodzonym).
Przełóż kremem blaty ciasta. Na warstwach kremu rozsypuj równomiernie maliny (odłóż trochę do dekoracji). Podana w przepisie ilość owoców wystarczy na jedną malinową warstwę, ale jeśli trwa sezon na maliny i jest ich pod dostatkiem możesz, przełożyć nimi także pozostałe warstwy. Wstaw ciasto do lodówki na czas przygotowania polewy.
Roztop w kąpieli wodnej pokruszoną czekoladę i słodką śmietanę. Wymieszaj na jednolitą masę i odstaw do przestudzenia. Nim zacznie tężeć, otynkuj nią ciasto.
Wstaw ciasto Więzy Miłości z powrotem na do lodówki – do czasu aż czekolada całkowicie stężeje. Przed podaniem udekoruj ciasto świeżymi malinami i pralinkami czekoladowymi.