Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Włoska Robota nie zawdzięcza swojej nazwy znanemu filmowi, lecz sporej ilości orzechów włoskich. Dociekliwi pewnie zauważą, że Włochy wcale nie są ojczyzną tych orzechów. Do włoskich korzeni ciasta przekona ich może serek mascarpone. Do jedzenia przekonuje wyśmienity smak!
Forma o wymiarach 25x35 cm
Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1775
Deserek, który możemy potraktować również jako rubaszną kolację lub wesołe śn...
Odsłon: 47
Chlebuś jest pyszny i pachnący. Dodatkowo wykonanie domowego chleba według te...
Odsłon: 91
Danie, które lubi chyba każdy czyli kapusta duszona z przyprawami i z dodatki...
Odsłon: 265
Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1775
Deserek, który możemy potraktować również jako rubaszną kolację lub wesołe śn...
Odsłon: 47
Chlebuś jest pyszny i pachnący. Dodatkowo wykonanie domowego chleba według te...
Odsłon: 91
Danie, które lubi chyba każdy czyli kapusta duszona z przyprawami i z dodatki...
Odsłon: 265
Składniki
Pokrusz czekoladę karmelową. Połącz w rondelku z kajmakiem i śmietaną kremówką. Podgrzej na wolnym ogniu, wymieszaj na jednolitą masę. Wstaw ją na co najmniej kilka godzin (najlepiej na całą noc) do lodówki. Po tym czasie ubij z serkiem mascarpone.
Połącz w dużej misce mąkę, cukier, sodę i pokrojone w kostkę masło. Połącz składniki, rozcierając je palcami – tak, jak na kruszonkę. Do sypkiego ciasta dodaj pozostałe składniki – jajko, żółtka, śmietanę, miód i ekstrakt waniliowy. Zagnieć je na jednolite, gładkie ciasto. Podziel je na trzy części, uformuj z nich kule, owiń folią spożywczą i włóż na pół godziny do lodówki.
Po kolei rozwałkuj każdą porcję ciasta na identycznej wielkości prostokątne blaty. Możesz formować je w blaszce o wymiarach 25x35 cm (wówczas wyłóż ją folią aluminiową, by z łatwością wyjąć blat po upieczeniu). Każdy z blatów wypiecz przez około 15 minut (ma się zarumienić) w temperaturze 180°C.
W czasie, gdy będą piekły się dwa pierwsze blaty, roztop w rondelku masło, miód i cukier. Posiekaj drobno orzechy i dodaj do rondelka. Wymieszaj. Posmaruj uzyskaną masą ostatni z blatów. Piecz go kilka minut dłużej od pozostałych.
Odłóż trochę kremu do dekoracji (przełóż do szprycy). Przełóż dwa „czyste” blaty ciasta połową pozostałego kremu. Resztę kremu rozprowadź na wierzchu. Ułóż na kremie blat z masą orzechową. Całość lekko dociśnij i odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce. Przed podaniem udekoruj resztą kremu i posyp startą na tarce o drobnych oczkach czekoladą.