Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Włoski narzeczony to deser inspirowany klasycznym tiramisu, który łączy w sobie intensywność kawy, kremowość śmietanki i delikatność biszkoptu.
średnica formy: 23 cm
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2560
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 3238
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102048
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6436
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2560
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 3238
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102048
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6436
Składniki
Przygotuj ciasto. W misce utrzyj cukier, wodę i jogurt do momentu rozpuszczenia cukru. Dolej olej i ekstrakt waniliowy. Ubij dobrze, aż tłuszcz zemulguje. Do osobnej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Przemieszaj i powoli dodawaj partiami suche składniki do mokrych, mieszając szpatułką lub mikserem, ale tylko do połączenia składników. Formę do ciasta o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto i wstaw do piekarnika nastawionego na 180 st. Celsjusza. Piecz przez 25-30 minut, do suchego patyczka. Ciasto wyjmij z pieca i pozostaw do ostygnięcia na 10 minut. Następnie usuń formę, a wypiek przenieś na kratkę i przykryj lnianą lub muślinową ściereczką. Całkowicie ostudź.
Przygotuj krem. Mikserem rozluźnij mascarpone. W osobnej misce ubij śmietankę z dodatkiem cukru pudru, soli i ekstraktu waniliowego do uzyskania miękkich szczytów. Dodawaj partiami mascarpone, cały czas ubijając do uzyskania pełnej sztywności kremu.
Złóż ciasto. Ciasto przekrój na dwa blaty. Jeden z nich włóż z powrotem do tortownicy. Posmaruj go obficie połową kawy i rozprowadź grubą warstwę kremu, wykorzystując ok. 4/5 całości. Na wierzchu połóż drugi blat ciasta i ponownie nasącz go mocno kawą. Rozprowadź pozostały krem. Wierzch posyp kakao. Ciasto Włoski narzeczony wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny, by smaki się połączyły. Podawaj na zimno.