Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Włoski narzeczony to deser inspirowany klasycznym tiramisu, który łączy w sobie intensywność kawy, kremowość śmietanki i delikatność biszkoptu.
średnica formy: 23 cm
Polecam.
Odsłon: 791
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1516
Polecam.
Odsłon: 791
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1516
Składniki
Przygotuj ciasto. W misce utrzyj cukier, wodę i jogurt do momentu rozpuszczenia cukru. Dolej olej i ekstrakt waniliowy. Ubij dobrze, aż tłuszcz zemulguje. Do osobnej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Przemieszaj i powoli dodawaj partiami suche składniki do mokrych, mieszając szpatułką lub mikserem, ale tylko do połączenia składników. Formę do ciasta o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto i wstaw do piekarnika nastawionego na 180 st. Celsjusza. Piecz przez 25-30 minut, do suchego patyczka. Ciasto wyjmij z pieca i pozostaw do ostygnięcia na 10 minut. Następnie usuń formę, a wypiek przenieś na kratkę i przykryj lnianą lub muślinową ściereczką. Całkowicie ostudź.
Przygotuj krem. Mikserem rozluźnij mascarpone. W osobnej misce ubij śmietankę z dodatkiem cukru pudru, soli i ekstraktu waniliowego do uzyskania miękkich szczytów. Dodawaj partiami mascarpone, cały czas ubijając do uzyskania pełnej sztywności kremu.
Złóż ciasto. Ciasto przekrój na dwa blaty. Jeden z nich włóż z powrotem do tortownicy. Posmaruj go obficie połową kawy i rozprowadź grubą warstwę kremu, wykorzystując ok. 4/5 całości. Na wierzchu połóż drugi blat ciasta i ponownie nasącz go mocno kawą. Rozprowadź pozostały krem. Wierzch posyp kakao. Ciasto Włoski narzeczony wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny, by smaki się połączyły. Podawaj na zimno.