Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie ciasto kruche z budyniem i jabłkami sprawdzi się świetnie jako dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5509
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1009
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11989
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5118
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1428
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5509
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1009
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11989
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5118
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1428
Składniki
Na stolnicę wysypujemy mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier i wszystko mieszamy. Dodajemy masło i ucieramy je z suchymi składnikami. Następnie dodajemy żółtka i także wcieramy je w mąkę z masłem. Dodajemy jogurt naturalny i staramy się ugnieść wszystko w całość. Gdyby masa zbyt mocno się lepiła, to dosypujemy odrobinę mąki. Polecam jogurt dodawać stopniowo, bo o ile do lepiącego się ciasta dodać mąkę nietrudno, to do twardego i suchego jogurtu tak łatwo już nie dodamy. Całość krótko zagniatamy i formujemy w kulę. Od ciasta odkrawamy 1/3, zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki. Pozostałą część zawijamy także w folię i wkładamy do lodówki.
Kiedy ciasto się chłodzi, my gotujemy budyń. Z pół litra mleka odlewamy pół szklanki i w niej rozprowadzamy budyń. Pozostałą część zagotowujemy z dwiema łyżkami cukru. Kiedy mleko w garnku zaczyna wrzeć, wlewamy do niego część z budyniem i energicznie mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji. Budyń ściągamy z gazu i odstawiamy do wystudzenia. Jabłka obieramy i kroimy w grubszą kostkę. Kiedy budyń jest wystudzony (letni), to zabieramy się za składanie ciasta.
Ciasto z lodówki rozwałkowujemy na grubość około 2 cm i wkładamy do foremki wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Dokładnie wylepiamy nim dno. Możemy je oprószyć delikatnie kaszą manną lub bułką tartą, które wchłoną ewentualną wilgoć i zapobiegną powstaniu zakalca. Na ciasto wykładamy pokrojone jabłka, a następnie rozsmarowujemy budyń. Staramy się, aby dokładnie pokrył jabłka. Na tarce o grubych oczkach ścieramy zamrożony kawałek ciasta i obsypujemy nim budyń miejsce przy miejscu. Ciasto pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika należy je dobrze wystudzić, bo ciepłe podczas krojenia może się rozpadać.