Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche i delikatne ciasto z budyniem ,wiórkami i makiem. Dodatek maku jest nie planowany. Po prostu zabrakło mi kokosu, ale wyszło smacznie
Kluski leniwe to delikatne i szybkie do przygotowania danie z ziemniakow, mąk...
Odsłon: 60
Polecam.
Odsłon: 1408
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1696
Kluski leniwe to delikatne i szybkie do przygotowania danie z ziemniakow, mąk...
Odsłon: 60
Polecam.
Odsłon: 1408
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1696
Składniki
Budyń rozpuszczamy w 1 szklance mleka. Resztę mleka gotujemy z cukrem. Do wrzącego wlewamy rozprowadzony proszek mieszamy do zagotowania. Budyń odstawiamy do wystudzenia
CIASTO KRUCHE: Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia dodajemy cukier ,jajka, i pokrojone na małe kawałki masło. Zagniatamy ciasto. Blaszkę ( u mnie 24×30 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta wałkujemy placek tak żeby pokrył spód i boki blaszki. Na ciasto wykładamy przestudzony budyń.
MASA KOKOSOWA: 2 białka ubić na pianę, dodawać stopniowo cukier. Ubijać aż cukier się rozpuści. Następnie dać żółtka wiórki kokosowe i roztopione masło. Wszystko wymieszać. Wyłożyć na budyń. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec na złoty kolor ( u mnie ok 45 min bez termoobiegu) * ponieważ miałam za mało wiórek dodałam suchego maku w proporcji pół na pół * można udekorować ciasto w dowolny sposób ja polałam czekoladą w esy - floresy