do tego ciasta podchodzilam jak "pies do jeza". Kupowalam puszke fasoli z mysla o nim, w koncu fasola ladowala w salatce lub w daniu obiadowym, i ciasta nie bylo- az do wczoraj. Jakis impuls, i o 19 zabralam sie za to cudo. Teraz zaluje, ze tak pozno- ciasto jest pycha! Fasola jest niewyczuwalna w smaku, ciasto smakuje jak murzynek. Szczerze polecam!
ciasto z fasoli z orzechami
Składniki
- 1 puszka (240g odsaczonej) czerwonej fasoli
- 4 jaja
- 80g brazowego cukru
- 10g cukru waniliowego
- 3 lyzki oleju
- 40g odtluszczonego kakao
- plaska lyzeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 50g posiekanych orzechow wloskich
- dodatkowo na wierzch ciasta:
- 60g ciemnej czkolady
- 2 lyzki mleka
- wiorki kokosowe
Składniki
- 1 puszka (240g odsaczonej) czerwonej fasoli
- 4 jaja
- 80g brazowego cukru
- 10g cukru waniliowego
- 3 lyzki oleju
- 40g odtluszczonego kakao
- plaska lyzeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 50g posiekanych orzechow wloskich
- dodatkowo na wierzch ciasta:
- 60g ciemnej czkolady
- 2 lyzki mleka
- wiorki kokosowe

Etapy przygotowania
Fasole dobrze odsaczyc i przeplukac zimna woda. Wlozyc ja do miski, dodac jajka i zblendowac na gladka mase. Dodac kakao, sode, cukry, olej, sol, zblendowac ponownie, do uzyskania gladkiej masy. Dodac posiekane przechy i wymieszac. Ciasto wlac do foremki - uzylam kwadratowej 20x 20cm (pieklam w silikonowej, wiec nie natluszczalam jej ani nie wykladalam papierem). Piec w nagrzanym piekarniku ok 30 minut (sprawdzic patyczkiem).
Gotowe ciasto wystudzic, zimne ponakluwac widelcem. Ciemna czekolade rozpuscic z mlekiem, ciepla wylac na ciasto (dzieki temu, ze zostalo naklute czesc polewy wejdzie do srodka). Posypac wiorkami.
Przepis w Waszym wykonaniu (7)


Komentarze do przepisu (4)
Ostatnio komentowane przepisy

Ten przepis na pączki, które nie chłoną tłuszczu, jest bardzo prosty w przygo...
Odsłon: 2136

Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Ryż
- Warzywa
- Cukinia
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Oregano
- Zapiekanki
- Dla zdrowia
Odsłon: 338

Rogaliki drożdżowe zwykle kojarzą nam się z naszymi kochanymi babciami, u któ...
- Wielkanoc
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Ciasta
- Kremy
- Dżemy
- Rogaliki
Odsłon: 762
Ostatnio komentowane przepisy

Ten przepis na pączki, które nie chłoną tłuszczu, jest bardzo prosty w przygo...
Odsłon: 2136

Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Ryż
- Warzywa
- Cukinia
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Oregano
- Zapiekanki
- Dla zdrowia
Odsłon: 338

Rogaliki drożdżowe zwykle kojarzą nam się z naszymi kochanymi babciami, u któ...
- Wielkanoc
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Ciasta
- Kremy
- Dżemy
- Rogaliki
Odsłon: 762



Składniki
- 1 puszka (240g odsaczonej) czerwonej fasoli
- 4 jaja
- 80g brazowego cukru
- 10g cukru waniliowego
- 3 lyzki oleju
- 40g odtluszczonego kakao
- plaska lyzeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 50g posiekanych orzechow wloskich
- dodatkowo na wierzch ciasta:
- 60g ciemnej czkolady
- 2 lyzki mleka
- wiorki kokosowe
Fasole dobrze odsaczyc i przeplukac zimna woda. Wlozyc ja do miski, dodac jajka i zblendowac na gladka mase. Dodac kakao, sode, cukry, olej, sol, zblendowac ponownie, do uzyskania gladkiej masy. Dodac posiekane przechy i wymieszac. Ciasto wlac do foremki - uzylam kwadratowej 20x 20cm (pieklam w silikonowej, wiec nie natluszczalam jej ani nie wykladalam papierem). Piec w nagrzanym piekarniku ok 30 minut (sprawdzic patyczkiem).
Gotowe ciasto wystudzic, zimne ponakluwac widelcem. Ciemna czekolade rozpuscic z mlekiem, ciepla wylac na ciasto (dzieki temu, ze zostalo naklute czesc polewy wejdzie do srodka). Posypac wiorkami.
Czy fasola ma być biała czy czerwona?
Świetne!Z fasolą nie próbowałam jeszcze ale muszę koniecznie upiec:)))
super oryginalne ciacho :-) z fasolki robiłam jak na razie pasztet :-) ciasto koniecznie do wypróbowania :-)
Wow! Super pomysł, koniecznie do wypróbowania :-)