Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto bez pieczenia ze spodem z ciasteczek i lekko kwaskowatej galaretce z rabarbaru. Ozdobione truskawkami, daje dobre połączenie smakowe z galaretką. Masa nie jest za słodka z wyraźnie przebijającym smakiem i wanilii i z lekką nutą czekoladową. Żółtka dodają więcej „pełności” i smaku do masy ale bez nich ciasto też jest dobre.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10308
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5939
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5296
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12753
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4513
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10308
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5939
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5296
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12753
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4513
Składniki
Ciastka i masło zmiksować/pokruszyć w malakserze do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku. Formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy wysypać masę ciasteczkową, wyrównać np. dnem kubka lub grzbietem łyżki, schłodzić przez 30 minut w lodówce.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej razem ze 50 ml śmietanki. (do śmietanki dodać połamaną czekoladę cały czas mieszajać aż do rozpuszczenia) Pozostałą śmietankę ubić razem z wanilią( ziarenkami wanilii). Do ubitej śmietany dodawać po trochu wystudzoną masę czekoladową i żółtka cały czas ubijając.
Na koniec dodać żelatynę przygotowaną wg przepisu na opakowaniu. Masę przełożyć na schłodzony spód ciasteczkowy. Odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
Pokroić rabarbar na drobne kawałki dodać cukier, wodę i wanilie i gotować aż rabarbar zrobi się miękki. Dodać rozpuszczoną żelatynę. Gdy już galaretka zaczyna zastygać wyłożyć na ciasto. Ozdobić truskawkami. Odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia.