Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto bez pieczenia ze spodem z ciasteczek i lekko kwaskowatej galaretce z rabarbaru. Ozdobione truskawkami, daje dobre połączenie smakowe z galaretką. Masa nie jest za słodka z wyraźnie przebijającym smakiem i wanilii i z lekką nutą czekoladową. Żółtka dodają więcej „pełności” i smaku do masy ale bez nich ciasto też jest dobre.
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2660
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 4653
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102200
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6537
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2660
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 4653
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102200
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6537
Składniki
Ciastka i masło zmiksować/pokruszyć w malakserze do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku. Formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy wysypać masę ciasteczkową, wyrównać np. dnem kubka lub grzbietem łyżki, schłodzić przez 30 minut w lodówce.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej razem ze 50 ml śmietanki. (do śmietanki dodać połamaną czekoladę cały czas mieszajać aż do rozpuszczenia) Pozostałą śmietankę ubić razem z wanilią( ziarenkami wanilii). Do ubitej śmietany dodawać po trochu wystudzoną masę czekoladową i żółtka cały czas ubijając.
Na koniec dodać żelatynę przygotowaną wg przepisu na opakowaniu. Masę przełożyć na schłodzony spód ciasteczkowy. Odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
Pokroić rabarbar na drobne kawałki dodać cukier, wodę i wanilie i gotować aż rabarbar zrobi się miękki. Dodać rozpuszczoną żelatynę. Gdy już galaretka zaczyna zastygać wyłożyć na ciasto. Ozdobić truskawkami. Odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia.