Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto bez pieczenia ze spodem z ciasteczek i lekko kwaskowatej galaretce z rabarbaru. Ozdobione truskawkami, daje dobre połączenie smakowe z galaretką. Masa nie jest za słodka z wyraźnie przebijającym smakiem i wanilii i z lekką nutą czekoladową. Żółtka dodają więcej „pełności” i smaku do masy ale bez nich ciasto też jest dobre.
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 312
Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości nietuzinkowym deserem, proponuję przygo...
Odsłon: 48
Na jesienny podwieczorek do ciepłej herbatki idealnie wpasują się szyszki, tr...
Odsłon: 89
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 149
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17095
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 369
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 312
Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości nietuzinkowym deserem, proponuję przygo...
Odsłon: 48
Na jesienny podwieczorek do ciepłej herbatki idealnie wpasują się szyszki, tr...
Odsłon: 89
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 149
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17095
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 369
Składniki
Ciastka i masło zmiksować/pokruszyć w malakserze do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku. Formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy wysypać masę ciasteczkową, wyrównać np. dnem kubka lub grzbietem łyżki, schłodzić przez 30 minut w lodówce.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej razem ze 50 ml śmietanki. (do śmietanki dodać połamaną czekoladę cały czas mieszajać aż do rozpuszczenia) Pozostałą śmietankę ubić razem z wanilią( ziarenkami wanilii). Do ubitej śmietany dodawać po trochu wystudzoną masę czekoladową i żółtka cały czas ubijając.
Na koniec dodać żelatynę przygotowaną wg przepisu na opakowaniu. Masę przełożyć na schłodzony spód ciasteczkowy. Odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
Pokroić rabarbar na drobne kawałki dodać cukier, wodę i wanilie i gotować aż rabarbar zrobi się miękki. Dodać rozpuszczoną żelatynę. Gdy już galaretka zaczyna zastygać wyłożyć na ciasto. Ozdobić truskawkami. Odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia.