Kruche ciasto, prażone jabłka i delikatna pianka. Uwielbiam to ciasto i jem bez opamiętania. Bardzo polecam. Nie za słodkie, delikatne, po prostu rozpływa się w ustach. Spróbujcie koniecznie. Piekłam w blaszce 34x24
Ciasto z jabłkami i bezową pianką
Składniki
Ciasto
- 200 g. masła
- 3 pełne łyżki cukru
- 250 g. mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 5 żółtek (białka wbić do osobnej miski)
Jabłka
- 1,5 kg. jabłek
- 3 łyżki cukru
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanki wody
Beza
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu
Składniki
Ciasto
- 200 g. masła
- 3 pełne łyżki cukru
- 250 g. mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 5 żółtek (białka wbić do osobnej miski)
Jabłka
- 1,5 kg. jabłek
- 3 łyżki cukru
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanki wody
Beza
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu

Etapy przygotowania
Mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia wsypać do miski. Dodać pokrojone masło i rozgnieść palcami. Następnie dodać żółtka i szybko zagnieść. Można to zrobić robotem, lub mikserem z hakami. Ciasto przełożyć na stolnicę i uformować kulę. Następnie rozwałkować na papierze do pieczenia na wielkość blaszki. Ciasto razem z papierem przełożyć na blaszkę. Ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec 20 minut.

Przygotować jabłka. Obrać je ze skórki i usunąć gniazda nasienne. Pokroić i przełożyć do garnka, dodać cukier. Ilość cukru zależy od słodkości jabłek, także zróbcie według swojego gustu. U mnie 3 łyżki, było w sam raz. Można dodać kilka łyżek wody na początek, żeby jabłka się nie przypaliły. Smażyć na małym gazie często mieszając, aż jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać. W międzyczasie dodać cynamon. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z zimną wodą i wlać do jabłek. Wymieszać i wyłączyć gaz. Odstawić, żeby trochę przestygły. Następnie wyłożyć je na wystudzone ciasto.

Białka ubić na sztywną pianę. Następnie po łyżce wsypywać cukier, cały czas miksując. Piana powinna być gęsta i lśniąca. W następnym kroku dodać mąkę ziemniaczaną i ocet. Ponownie zmiksować żeby składniki się połączyły. Tak przygotowaną pianę, wyłożyć na jabłka.

Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i piec 20 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 60 stopni i włączyć termoobieg. Tak suszyć bezę jeszcze 15 minut. Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim ciasto jeszcze na godzinę.

Przepis w Waszym wykonaniu (6)


Komentarze do przepisu (5)
Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1585
Włoska zupa fasolowa.
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Buliony
- Makaron
- Warzywa
- Fasolka
- Ser
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Oregano
- Rozmaryn
- Makarony
- Zapiekanki
- Makaronowe
- Dla zdrowia
Odsłon: 174
Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1585
Włoska zupa fasolowa.
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Buliony
- Makaron
- Warzywa
- Fasolka
- Ser
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Oregano
- Rozmaryn
- Makarony
- Zapiekanki
- Makaronowe
- Dla zdrowia
Odsłon: 174



Składniki
- 200 g. masła
- 3 pełne łyżki cukru
- 250 g. mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 5 żółtek (białka wbić do osobnej miski)
- 1,5 kg. jabłek
- 3 łyżki cukru
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanki wody
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu
Mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia wsypać do miski. Dodać pokrojone masło i rozgnieść palcami. Następnie dodać żółtka i szybko zagnieść. Można to zrobić robotem, lub mikserem z hakami. Ciasto przełożyć na stolnicę i uformować kulę. Następnie rozwałkować na papierze do pieczenia na wielkość blaszki. Ciasto razem z papierem przełożyć na blaszkę. Ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec 20 minut.
Przygotować jabłka. Obrać je ze skórki i usunąć gniazda nasienne. Pokroić i przełożyć do garnka, dodać cukier. Ilość cukru zależy od słodkości jabłek, także zróbcie według swojego gustu. U mnie 3 łyżki, było w sam raz. Można dodać kilka łyżek wody na początek, żeby jabłka się nie przypaliły. Smażyć na małym gazie często mieszając, aż jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać. W międzyczasie dodać cynamon. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z zimną wodą i wlać do jabłek. Wymieszać i wyłączyć gaz. Odstawić, żeby trochę przestygły. Następnie wyłożyć je na wystudzone ciasto.
Białka ubić na sztywną pianę. Następnie po łyżce wsypywać cukier, cały czas miksując. Piana powinna być gęsta i lśniąca. W następnym kroku dodać mąkę ziemniaczaną i ocet. Ponownie zmiksować żeby składniki się połączyły. Tak przygotowaną pianę, wyłożyć na jabłka.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i piec 20 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 60 stopni i włączyć termoobieg. Tak suszyć bezę jeszcze 15 minut. Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim ciasto jeszcze na godzinę.
Rewelacja :) Super ciasto :)
Super ciacho :)
Smakowite , kuszące ciasto .;)
Super propozycja, gratuluję i zapraszam na moje strony
Smakowite ciasto :)