Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto łatwe do zrobienia. Nawet mniej wprawna gospodyni poradzi sobie ze zrobieniem. A każde domowe ciasto lepsze niż z cukierni.
Mega proste w przygotowaniu ciasto. Jeśli mamy w domu banany i wszystkie pods...
Odsłon: 510
Zupa buraczkowa to prawdziwa uczta dla podniebienia. Jest to lekko kwaśna, wy...
Odsłon: 126
Mega proste w przygotowaniu ciasto. Jeśli mamy w domu banany i wszystkie pods...
Odsłon: 510
Zupa buraczkowa to prawdziwa uczta dla podniebienia. Jest to lekko kwaśna, wy...
Odsłon: 126
Składniki
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem 3/4 szklanki cukru, Ciągle ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąkę pszenną, mak, proszek do pieczenia wymieszać razem i połączyć z masą jajeczną za pomocą szpatułki. Delikatnie. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem tortownicy, u mnie 21 x 31 cm z odpinanym brzegiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 min. Wystudzić ciasto. Pół litra mleka zagotować z masłem i cukrem. Gotujące się mleko zalać mlekiem -1/2 szklanki z wymieszaną mąką pszenną i ziemniaczaną. Mieszać i chwile pogotować, aż masa zgęstnieje. Masę mleczną wylać na ciasto. Może być gorąca. Na wierzchu poukładać herbatniki. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem masła i mleka. Ciepłą czekoladę wylać na herbatniki tworząc esy floresy. Schłodzić. Najlepiej całą noc w lodówce. Smacznego.