Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny i sprawdzony klasyk: biszkopt przełożony masą krówkową, udekorowany kremem z bitej śmietany i sera mascarpone i posypany startą czekoladą. Pysznie i ...kalorycznie:)
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 817
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1684
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 6208
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8976
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 817
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1684
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 6208
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8976
Składniki
Biszkopt: Jajka ubijamy z cukrem na jasny gęsty krem. Następnie dodajemy wodę i olej i ubijamy jeszcze chwilę. Mąki:pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiewamy, dodajemy do jajek i mieszamy łopatką. Masę przekładamy do natłuszczonej formy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy ok. 30 min. Wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia - najlepiej na całą noc. Krem krówkowy: Masę krówkową /1 puszka - czasem puszka ma 450 g a czasem 470 g - w tym przypadku te 20 g nie stanowi wielkiej różnicy:)/ ucieramy ręcznie z miękkim masłem. Biszkopt przekrawamy na dwa płaty, pierwszy płat smarujemy masą i przykrywamy drugim płatem. Krem z mascarpone: Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem na pół sztywno a następnie /nie przerywając ubijania/dodajemy po łyżce sera mascarpone. Gotowy krem przekładamy na ciasto, wyrównujemy, dekorujemy startą na tarce gorzką czekoladą i odstawiamy do lodówki na min. 2 godz.