Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto z musem bananowym po prostu rozpływa się w ustach. Jest niezwykle lekkie i przepyszne. Dla wszystkich miłośników słodkich owoców to obowiązkowy deser do popołudniowej kawy. Świetnie sprawdzi się latem, szczególnie podczas upałów.
Tortownica o średnicy 22 cm
Szybkie i smaczne ciasteczka pieguski z czekoladą idealne na święta. Można je...
Odsłon: 763
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 866
Faszerowany szczupak na Wigilię? Czemu nie! To niezwykle ciekawa i efektowna...
Odsłon: 2437
Szybkie i smaczne ciasteczka pieguski z czekoladą idealne na święta. Można je...
Odsłon: 763
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 866
Faszerowany szczupak na Wigilię? Czemu nie! To niezwykle ciekawa i efektowna...
Odsłon: 2437
Składniki
Przygotuj spód do ciasta. Herbatniki czekoladowe albo ciasteczka oreo zmiażdż na drobny piasek. Możesz to zrobić z pomocą blendera z funkcją siekacza albo ręcznie, korzystając ze szczelnego worka na żywność i tłuczka.
Masło rozpuść w małym rondelku. Połącz tłuszcz wraz z ciastkami. Zrób to dokładnie, aby powstała konsystencja mokrego piasku.
Przygotuj formę. Wyłóż ją przygotowanym spodem. Dokładnie dociśnij masę szpatułką, szczególnie w narożnikach. Odstaw formę wraz z ciasteczkowym spodem do lodówki.
Przyszedł czas na przygotowanie masy. Obierz banany, pokrój je w plastry, a następnie podsmaż na maśle. Kiedy się wystudzą, zmiksuj je na gładką masę. Jeśli banany są mocno dojrzałe, wystarczy je rozgnieść. Odstaw do wystudzenia.
Migdały podsmaż na suchej patelni, aby się podprażyły.
Mocno schłodzoną śmietankę wraz z mascarpone umieść w misie od miksera. Zacznij ubijać najpierw na średnich obrotach, a potem na wysokich. Miksuj tak długo, aż zyskasz gęstą i sztywną masę. Pod koniec dodaj cukier puder i wymieszaj szpatułką. Następnie uzupełnij masę rozgniecionymi bananami i migdałami. Delikatnie przemieszaj.
Na schłodzonym spodzie umieść masę bananową. Pozostałe banany pokrój w plasterki i udekoruj nimi ciasto. Najlepiej zrób to po schłodzeniu spodu z kremem przez minimum 12 godzin, aby stężał i był sztywniejszy.