Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto z Nutellą i migdałami to połączenie, które po prostu nie może nie smakować. Możecie przygotować je także przy użyciu orzechów laskowych lub połączyć je razem. Każda wersja będzie równie udana. Całość świetnie dopełnią sezonowe owoce.
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113018
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 378
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 712
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 546
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113018
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 378
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 712
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 546
Składniki
Wymiary formy 24 cm x 24 cm Na początku migdały jeśli są w łupinkach to obieramy, wrzucamy je do rozdrabniacza i mielimy na małe kawałki. Tutaj ich wielkość zależy od Waszych upodobań. Ja rozdrobniłam je na niezbyt małe kawałki.
Ucieramy masło z połową cukru (50 g) i cukrem wanilinowym na puszystą, jasną masę. Następnie dodajemy do mniej stopniowo żółtka i nutellę. Dokładnie ucieramy. Później do ciasta przesiewamy mąkę, dodajemy cukier puder, rozdrobnione migdały, płatki migdałowe, kakao oraz mleko. Wszystko mieszamy na jednolitą masę. W drugiej misce ubić na sztywną pianę białka z pozostałym cukrem (50 g). Pianę stopniowo dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.
Wymieszane ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika i pieczemy w 150°C (z termoobiegiem) około 50 minut do tzw. suchego patyczka. Następnie wyciągamy je i pozostawiamy do wystudzenia.
Mascarpone ucieramy z nutellą, aż powstanie jednolity krem. Następnie smarujemy nim górę wystudzonego ciasta. Na końcu kroimy je w kostkę, a na każdej z nich układamy truskawkę i jeżynę. Smacznego ;)