Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sięgnij po ten przepis na ciasto z orzechami włoskimi, gdy dopadnie cię mały głód na słodki deser. Wszystkie produkty z pewnością trzymasz w lodówce i kuchennej szafce, a wykonanie nie sprawi ci problemów. Gotowy wypiek polej rozpuszczoną czekoladą i od razu podawaj.
Okrągła foremka – ok. 24 cm
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 2464
Mi najbardziej smakowały te z kiełbasą.
Odsłon: 126
Wspaniałe, delikatne mini serniczki z borówkami amerykańskimi i bezą. Są łat...
Odsłon: 223
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 2464
Mi najbardziej smakowały te z kiełbasą.
Odsłon: 126
Wspaniałe, delikatne mini serniczki z borówkami amerykańskimi i bezą. Są łat...
Odsłon: 223
Składniki
Na początek oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodaj skórkę cytrynową i wymieszaj. W oddzielnej misce ubij białka na sztywną pianę. Odstaw. Do żółtek z cukrem stopniowo przesiewaj mąkę, delikatnie mieszając szpatułką. Dodaj ubite białka i drobno posiekane orzechy. Wymieszaj składniki do połączenia.
Wyłóż ciasto do okrągłej foremki (ok.24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj wierzch i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 40-45 minut. Upieczone ciasto wyjmij i odstaw do ostygnięcia.
Gotowe ciasto z orzechami włoskimi przełóż na talerz lub paterę. W kąpieli wodnej rozpuść posiekaną czekoladę, dodaj mleko i wymieszaj. Powstałą polewą polej ciasto i udekoruj połówkami orzechów włoskich. Możesz podawać od razu po przygotowaniu. Aby ciasto było bardziej wilgotne, przekrój je poziomo na dwa blaty i przełóż konfiturą ze śliwek.