Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto z pestkami słonecznika pełne jest zaskakujących połączeń: kwaśna marmolada łączy się z chrupkością i słodyczą prażonego słonecznika. Delikatna i puszysta beza dopełnia ciężki, kajmakowy krem. A wszystko to zostało zamknięte w dwóch warstwach pysznego ciasta.
Paprykarz szczeciński to wymieszane mięso ryb, ryż, koncentrat pomidorowy, o...
Odsłon: 7
Tradycyjnych makówek śląskich nie może zabraknąć na moim świątecznym stole, j...
Odsłon: 154
Dzisiaj przepisów na bigos mamy tyle ile domów, w których jest przyrządzany....
Odsłon: 166
Pyszne, jednogarnkowe danie, które może być podane na obiad, kolację czy podc...
Odsłon: 54
Paprykarz szczeciński to wymieszane mięso ryb, ryż, koncentrat pomidorowy, o...
Odsłon: 7
Tradycyjnych makówek śląskich nie może zabraknąć na moim świątecznym stole, j...
Odsłon: 154
Dzisiaj przepisów na bigos mamy tyle ile domów, w których jest przyrządzany....
Odsłon: 166
Pyszne, jednogarnkowe danie, które może być podane na obiad, kolację czy podc...
Odsłon: 54
Składniki
Przygotuj ciasto. Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywną pianę, a następnie dodawaj partiami cukier, cały czas miksując. Kiedy masa wchłonie cały cukier, dodawaj po jednym żółtku. Do masy jajecznej dodawaj partiami przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszaj wszystko na najniższych obrotach miksera lub łyżką. Blachę o wymiarach 20 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej do niej ciasto i piecz w nagrzanym do 180 st. Celsjusza piekarniku przez 25 minut lub do suchego patyczka. Biszkopt ostudź i podziel na dwa blaty. Jeden z nich posmaruj cienką warstwą marmolady.
Przygotuj masę słonecznikową. Na patelni rozpuść masło, miód, oba rodzaje cukru i mleko. Podgrzewaj wszystko razem, stale mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji. Wsyp ziarna słonecznika i upraż je na złoty kolor, uważając, by ich nie przypalić. Ciepły jeszcze słonecznik rozłóż na blacie posmarowanym marmoladą. Pozostaw do ostudzenia i stwardnienia masy słonecznikowej.
Przygotuj krem. Z mleka odlej pół szklanki. Pozostałe mleko podgrzej w garnku. W szklance mleka rozprowadź budynie, a następnie mieszankę przelej do garnka. Zagotuj aż budyń zgęstnieje. Zdejmij go z ognia i odstaw do przestygnięcia. Masło utrzyj w misce na puch. Dodawaj po jednej łyżce przestudzonego budyniu, cały czas miksując. Na koniec dodaj w partiach kajmak. Dobrze wymieszaj, by całość miała jednolitą konsystencję. Krem rozprowadź na masie słonecznikowej. Przykryj drugim blatem ciasta i ponownie posmaruj je cienką warstwą marmolady.
Przygotuj bezę. Białka ubij na sztywną pianę, a następnie dodawaj partiami cukier do całkowitego rozpuszczenia. Na koniec wsyp mąkę i wymieszaj. Blaszkę od pieczenia ciasta ponownie wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż w niej równomiernie bezę. Piecz ją przez 15 minut w 160 st. Celsjusza.
Po upieczeniu bezę ostudź i przenieś na wierzch ciasta z pestkami słonecznika. Deser podawaj na zimno, po schłodzeniu w lodówce przynajmniej przez 3 godziny.