Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szarlotka na kruchym cieście z prażonymi jabłkami. Obłędnie smaczny deser, który nigdy się nie nudzi. W sezonie jesiennym można ją piec co tydzień. Sam proces przygotowania ciasta jest bardzo prosty i nie zajmuje dużo czasu. Chcąc ułatwić sobie pracę w kuchni, można skorzystać z gotowych prażonych jabłek ze słoika. Jeśli nie macie takich w swojej spiżarni, warto kupić kilka słoiczków w najbliższym markecie na stoisku z przetworami.
okrągła ceramiczna forma o średnicy 26 cm
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19846
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 483
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 485
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6896
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242878
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19846
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 483
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 485
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6896
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242878
Składniki
Mąkę przesyp do miski. Dodaj proszek do pieczenia, cukier, jajko, śmietanę i szczyptę soli. Zimnie masło zetrzyj na tarce i dodaj do pozostałych składników. Zagnieć gładkie, jednolite ciasto.
Ciasto podziel na dwie nierówne części. Każdą z nich owiń folią i włóż do lodówki.
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne. Owoce pokój w kostkę.
Do garnka wlej sok z cytryny i wodę. Dodaj cukier i ziarna z laski wanilii. Wsyp łyżeczkę cynamonu. Dodaj jabłka. Składniki duś na wolnym ogniu przez około 15 minut. Następnie dodaj łyżkę masła. Jabłka praż przez kolejne 15 minut.
Okrągłą ceramiczną formę wysmaruj masłem. Wyciągnij schłodzone ciasto z lodówki. Większą część rozwałkuj i wylep nią spód i brzegi formy. Na kruchy spód wyłóż prażone jabłka. Drugą, mniejszą część ciasta zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Starte ciasto rozsyp na górze szarlotki.
Ciasto z prażonymi jabłkami wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz przez około godzinę (do zrumienienia).