Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szarlotka na kruchym cieście z prażonymi jabłkami. Obłędnie smaczny deser, który nigdy się nie nudzi. W sezonie jesiennym można ją piec co tydzień. Sam proces przygotowania ciasta jest bardzo prosty i nie zajmuje dużo czasu. Chcąc ułatwić sobie pracę w kuchni, można skorzystać z gotowych prażonych jabłek ze słoika. Jeśli nie macie takich w swojej spiżarni, warto kupić kilka słoiczków w najbliższym markecie na stoisku z przetworami.
okrągła ceramiczna forma o średnicy 26 cm
Udka z piekarnika są proste w wykonaniu i zawsze smaczne bez względu na to, j...
Odsłon: 130
Historia ciastek amaretti to więcej niż przepis, to symbol włoskiej gościnnoś...
Odsłon: 266
Przepis na mini pączki serowe, proste i szybkie do zrobienia. Pączki mięciutk...
Odsłon: 401
Udka z piekarnika są proste w wykonaniu i zawsze smaczne bez względu na to, j...
Odsłon: 130
Historia ciastek amaretti to więcej niż przepis, to symbol włoskiej gościnnoś...
Odsłon: 266
Przepis na mini pączki serowe, proste i szybkie do zrobienia. Pączki mięciutk...
Odsłon: 401
Składniki
Mąkę przesyp do miski. Dodaj proszek do pieczenia, cukier, jajko, śmietanę i szczyptę soli. Zimnie masło zetrzyj na tarce i dodaj do pozostałych składników. Zagnieć gładkie, jednolite ciasto.
Ciasto podziel na dwie nierówne części. Każdą z nich owiń folią i włóż do lodówki.
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne. Owoce pokój w kostkę.
Do garnka wlej sok z cytryny i wodę. Dodaj cukier i ziarna z laski wanilii. Wsyp łyżeczkę cynamonu. Dodaj jabłka. Składniki duś na wolnym ogniu przez około 15 minut. Następnie dodaj łyżkę masła. Jabłka praż przez kolejne 15 minut.
Okrągłą ceramiczną formę wysmaruj masłem. Wyciągnij schłodzone ciasto z lodówki. Większą część rozwałkuj i wylep nią spód i brzegi formy. Na kruchy spód wyłóż prażone jabłka. Drugą, mniejszą część ciasta zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Starte ciasto rozsyp na górze szarlotki.
Ciasto z prażonymi jabłkami wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz przez około godzinę (do zrumienienia).