Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie masz doświadczenia w pieczeniu? To nie problem! Nasz przepis na ciasto z rabarbarem jest tak łatwy, że nawet dzieci sobie z nim poradzą. Minimalna liczba składników i prosty sposób przygotowania gwarantują sukces.
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 211
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 395
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 211
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 395
Składniki
Nim rozpoczniesz przygotowywanie ciasta, wyjmij jajka z lodówki, by nabrały temperatury pokojowej. W tym czasie dokładnie umyj rabarbar, odetnij liście, a łodyżki pokrój na kawałki o wielkości 1-2 cm. Tortownicę o średnicy 26 cm posmaruj masłem, a dno wyłóż papierem do pieczenia.
Jajka wbij do miski, dodaj drobny cukier oraz cukier wanilinowy. Ubij wszystko mikserem na puszysty, jasny krem na wysokich obrotach. Zajmie to około 10 minut. W międzyczasie włącz piekarnik i nagrzej go do temperatury 180 stopni Celsjusza.
Do przygotowywanej masy stopniowo, cienkim strumieniem dodawaj olej, cały czas miksując przez kolejne 5 minut. Mąkę wsyp do oddzielnej miski, dodaj proszek do pieczenia oraz sodę. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Przesiej 1/3 mąki do ubitej wcześniej masy i krótko mieszaj na najmniejszych obrotach miksera. Następnie dodaj drugą część mąki i znów miksuj jak poprzednio. Z ostatnią częścią mąki zrób to samo. Całość wymieszaj jeszcze raz dokładnie.
Ciasto wyłóż do tortownicy. Na wierzch ułóż rabarbar, wedle uznania we wzorek lub losowo. Posyp całość cynamonem i włóż do piekarnika. Piecz ciasto przez 45 minut, sprawdzając patyczkiem suchość i stopień zrumienienia się ciasta. Gdy uznasz, że ciasto jest gotowe, wyjmij je z piekarnika. Gdy lekko ostygnie, oprósz je cukrem pudrem.