Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto z serem i jabłkami, czyli połączenie sernika z jabłecznikiem, to dobry deser dla niezdecydowanych. Pachnie cynamonem i jest idealnym dodatkiem do kawy w jesienne popołudnie.
Forma 28x24 cm
Super propozycja na wykorzystanie dojrzałych bananów.
Odsłon: 2147
Ciasto wygląda bardzo elegancko, jest przepyszne, idealnie nada się na każdą...
Odsłon: 7719
Przepis dnia
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 4702
Super propozycja na wykorzystanie dojrzałych bananów.
Odsłon: 2147
Ciasto wygląda bardzo elegancko, jest przepyszne, idealnie nada się na każdą...
Odsłon: 7719
Przepis dnia
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 4702
Składniki
Roztop połowę masła w rondelku i przestudź.
Zmiel w malakserze herbatniki. Wymieszaj z połową masła i łyżeczką cynamonu. Wyłóż uzyskanym proszkiem dno formy o wymiarach około 28x24 cm. Dociśnij herbatniki np. grzbietem łyżki i wyrównaj. Wstaw formę do lodówki.
Umyj dokładnie cytrynę. Otrzyj z niej skórkę. Wyciśnij sok.
Zmiel trzykrotnie twaróg z drugą połową masła.
Oddziel białka jaj od żółtek. Żółtka utrzyj z połową cukru na puszystą masę.
Połącz masę z żółtek z proszkiem na budyniowym i skórką otartą z cytryny. Wymieszaj krótko. Wmieszaj do twarogu.
Obierz jabłka i usuń z nich gniazda nasienne. Pokrój na plasterki. Skrop je sokiem z cytryny. Oprósz resztą cynamonu, imbirem i cukrem trzcinowym.
Ubij z drugą połową cukru na sztywną pianę. Delikatnie połącz ją z masą twarogową.
Przełóż masę do przygotowanej wcześniej formy. Wyrównaj. Powtykaj część jabłek w sernik, resztę rozłóż na wierzchu.
Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około godzinę. Pozostaw ciasto do całkowitego wystudzenia w wyłączonym piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. Wstaw na noc do lodówki. Jeśli chcesz, możesz przed podaniem oprószyć ciasto cukrem pudrem.