Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekkie ciasto o kakaowym spodzie, z truskawkami i lekkim, mało słodkim, kremem serowym. Całość pokryta kruszonką z ciasta.
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 560
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 560
Składniki
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Następnie dodawać stopniowo olej i wodę. W drugiej misce wymieszać kakao, mąkę i proszek do pieczenia, a następnie dodać do masy jajecznej delikatnie mieszając.
Ciasto wyłożyć do prostokątnej formy (o wymiarach około 30x 40cm) posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia, jeśli forma ma zdejmowane brzegi. Piec w nagrzanym piekarniku około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzić. Następnie wyciąć w cieście kilka kwadratów w równych odstępach i wyciągnąć z nich łyżeczką ciasto. Należy uważać, aby nie porobić w cieście dziur do dna. Z ciasta zrobić kruszonkę i odstawić na bok. Do otrzymanych otworów powkładać pokrojone w ćwiartki truskawki, tak aby otrzymać równą powierzchnię z ciastem.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Twaróg utrzeć z cukrem i sokiem z cytryny. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki kremu serowego i wymieszać, a następnie dodać do reszty kremu.
Śmietanę ubić i dodać do kremu. Delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na całą powierzchnię ciasta. Ciasto wstawić do lodówki na 2 godz.
Ciasto posypać kruszonką.