Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Efektowne ciasto na biszkopcie z masą budyniową, truskawkami i galaretką. Idealny przysmak na letnie, słoneczne dni. Upieczone w tortownicy sprawdzi się również w roli torciku na uroczystości rodzinne. Wypróbujcie ten przepis, a gwarantujemy, że sięgniecie do niego nie raz.
To mój ulubiony sposób na przyrządzenie młodej kapusty a zrobienie jej zajmuj...
Odsłon: 326
Marynowana dynia, jest interesującym dodatkiem do różnych dań pod warunkiem,...
Odsłon: 319
Świeże grzyby, prosto z lasu, duszone z cebulką, koniecznie na maśle, z dodat...
Odsłon: 157
Fasola zawiera witaminy A,B,E,C, potas, wapń, fosfor, cynk, żelazo i inne. Po...
Odsłon: 98
To mój ulubiony sposób na przyrządzenie młodej kapusty a zrobienie jej zajmuj...
Odsłon: 326
Marynowana dynia, jest interesującym dodatkiem do różnych dań pod warunkiem,...
Odsłon: 319
Świeże grzyby, prosto z lasu, duszone z cebulką, koniecznie na maśle, z dodat...
Odsłon: 157
Fasola zawiera witaminy A,B,E,C, potas, wapń, fosfor, cynk, żelazo i inne. Po...
Odsłon: 98
Składniki
Zacznij od przygotowania biszkoptu. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. W trakcie miksowania dodawaj stopniowo cukier, następnie zmniejsz obroty miksera i dodaj po jednym żółtku. Odstaw mikser na bok. Do masy jajecznej przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Składniki delikatnie wymieszaj szpatułką. Ciasto na biszkopt przelej do tortownicy o średnicy 26 cm. Biszkopt piecz w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni przez około 35-40 minut (do suchego patyczka).
W rondelku zagotuj dwie szklanki mleka. W pozostałej części rozpuść dwa opakowania budyniu, cukier (jeśli budyń ma w składzie cukier, ten składnik pomiń) oraz mąkę i żółtka. Gotową mieszankę przelej do gotującego się mleka. Budyń energicznie mieszaj do zgęstnienia. Następnie rondelek z budyniem przykryj i odstaw w chłodne miejsce do wystudzenia.
Dwa opakowania galaretek rozpuść w trzech szklankach gorącej wody. Następnie odstaw do wystudzenia i lekkiego stężenia.
Upieczony biszkopt wystudź. Nasącz ponczem przygotowanym z wody, soku z cytryny i cukru.
Masło przełóż do miski i ubij na puch. Następnie do ubitego masła dodawaj po łyżce wystudzonego budyniu. Krem miksuj na najwyższych obrotach do połączenia. Gotową masę budyniową przełóż na nasączony biszkopt. Powierzchnię wyrównaj.
Truskawki umyj, osusz, usuń szypułki i pokrój na połówki. Truskawki wyłóż na górę ciasta.
Biszkopt z masą budyniową i truskawkami zalej tężejącą galaretką. Ciasto wstaw do lodówki na minimum 2-3 godziny do schłodzenia. Po tym czasie deser jest gotowy do krojenia i serwowania.