Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Musicie nam uwierzyć: ciasto z truskawkami i mascarpone z pewnością na stałe wejdzie o waszego kulinarnego repertuaru. To niebiańskie połączenie, do którego chce się wracać i wracać.
Tortownica o średnicy 22 cm
Piersi kacze przygotowane na niedzielny obiad. Piersi wyszły smaczne, mięsko...
Odsłon: 554
Idealne ciasto nie tylko na święta. Prosty i szybki piernik według przepisu m...
Odsłon: 1302
Soczysta pieczeń świąteczna.
Odsłon: 415
Piersi kacze przygotowane na niedzielny obiad. Piersi wyszły smaczne, mięsko...
Odsłon: 554
Idealne ciasto nie tylko na święta. Prosty i szybki piernik według przepisu m...
Odsłon: 1302
Soczysta pieczeń świąteczna.
Odsłon: 415
Składniki
Zacznij od przygotowania kruchego spodu. Masło rozpuść w małym rondelku i odstaw na chwilę. Herbatniki umieść w blenderze z funkcją siekania albo samodzielnie potłucz je tłuczkiem (umieszczając np. w worku z grubszej folii). Powinny mieć konsystencję drobnego piasku. Wymieszaj ciastka z masłem dokładnie. Wyłóż masą formę wyłożoną papierem do pieczenia. Użyj do tego szpatułki, solidnie dociskając spód w narożnikach. Umieść spód w lodówce na kilkadziesiąt minut.
Mocno schłodzoną śmietankę umieść wraz z zimnym mascarpone w misie miksera. Zacznij ubijać na średnich obrotach, a po chwili zwiększ je do maksimum. Ubijaj tak długo, aż masa zacznie się robić gęsta i jednolita. Do przestudzonej galaretki dodaj świeże truskawki i zmiksuj blenderem do uzyskania jednolitej masy. Poczekaj aż zacznie tężeć. Możesz w tym celu umieścić masę na chwilę w lodówce. Do śmietany i mascarpone dodaj truskawkową masę. Zmiksuj krótko.
Na schłodzony spód wyłóż masę truskawkową. Umieść w lodówce na kilka godzin do pełnego zgęstnienia. Udekoruj miętą i truskawkami.