Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Żar tropików to deser, który przypomina o ciepłych promieniach słońca i słodyczy owoców tropikalnych. Galaretka idealnie łączy się ze śmietankowym kremem i lekko chrupiącym spodem.
Forma do pieczenia 30x40
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2716
Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszy...
Odsłon: 3121
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2716
Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszy...
Odsłon: 3121
Składniki
Owoce drobno posiekaj i rozłóż je na wierzchu ciasta, formując ozdobne pasy. Między nimi włóż specjalne rozdzielacze do ciast lub złożoną kilkukrotnie folię aluminiową, która po wbiciu będzie samodzielnie „stać” na cieście.
Wlej żółtą galaretkę na pasy z żółtymi owocami. Wstaw ciasto do lodówki aż galaretka zastygnie. Następnie wyjmij rozdzielniki i wolne obszary zalej czerwoną galaretką. Ponownie wstaw wszystko do lodówki na co najmniej 4 godziny.
Przygotuj spód. Upiecz spód z ciasta francuskiego w blaszce o wymiarach 30x40 cm, w temperaturze 190 st. Celsjusza przez 12-15 minut. Po upieczeniu posyp go cukrem pudrem. Wystudź, pozostawiając w formie.
Przygotuj warstwę owocową. Wszystkie owoce umyj i pokrój w drobne kawałki.
W miseczce rozpuść żelatynę w gorącej wodzie, a następnie pozostaw do lekkiego przestudzenia. Wymieszaj mieszaninę z owocami oraz sokiem.
Wylej tę masę na podpieczony spód francuski, pozostawiając nierówną powierzchnię. Wstaw całość do lodówki na co najmniej godzinę.
Przygotuj krem. Śmietankę ubij na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Dodaj serek mascarpone i wymieszaj wszystko do uzyskania gładkiego i sztywnego kremu. Nałóż go na warstwę owocową. Ciasto schowaj ponownie do lodówki.
Przygotuj galaretkę. Obie galaretki przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniach. Odstaw i pozostaw do całkowitego ostudzenia.