Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszyste , delikatne ciasto , które nie wymaga wyrabiania , ze śliwkami smakuje wybornie.
forma do pieczenia 10 x 25 cm, naczynie na ciasto
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23048
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 1022
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104854
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 407
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23048
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 1022
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104854
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 407
Składniki
Mąkę przesiać . Drożdże pokruszyć. Mleko lekko podgrzać. Jajka ubić z cukrem. W naczyniu w którym będzie rosło ciasto, na dnie umieścić pokruszone drożdże, wlać równo mleko, olej , ubita jajka z cukrem.
Mąkę wymieszać ze szczyptą soli i pokryć płynne składniki.
Pozostawić aż drożdże zaczną rosnąć i wynurzą się na mąkę.
Wymieszać dokładnie łyżką i pozostawić aż ciasto wyrośnie, około 40 minut. Gdy rośnie ciasto, umyć śliwki, usunąć pestki, podzielić na mniejsze części. Blaszkę do pieczenia 10 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia,. Ja na dno ułożyłam część śliwek, na nie wyrośnięte ciasto, na wierzch resztę śliwek. Tak przygotowane ciasto pozostawić chwilę aż podrośnie. Wierzch ciasta posypałam mielonymi migdałami.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić ciasto, piec 40 minut lub suchego patyczka. Wyłożyć do wystudzenia.