Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszyste , delikatne ciasto , które nie wymaga wyrabiania , ze śliwkami smakuje wybornie.
forma do pieczenia 10 x 25 cm, naczynie na ciasto
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1671
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1463
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1461
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1649
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1671
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1463
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1461
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1649
Składniki
Mąkę przesiać . Drożdże pokruszyć. Mleko lekko podgrzać. Jajka ubić z cukrem. W naczyniu w którym będzie rosło ciasto, na dnie umieścić pokruszone drożdże, wlać równo mleko, olej , ubita jajka z cukrem.
Mąkę wymieszać ze szczyptą soli i pokryć płynne składniki.
Pozostawić aż drożdże zaczną rosnąć i wynurzą się na mąkę.
Wymieszać dokładnie łyżką i pozostawić aż ciasto wyrośnie, około 40 minut. Gdy rośnie ciasto, umyć śliwki, usunąć pestki, podzielić na mniejsze części. Blaszkę do pieczenia 10 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia,. Ja na dno ułożyłam część śliwek, na nie wyrośnięte ciasto, na wierzch resztę śliwek. Tak przygotowane ciasto pozostawić chwilę aż podrośnie. Wierzch ciasta posypałam mielonymi migdałami.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić ciasto, piec 40 minut lub suchego patyczka. Wyłożyć do wystudzenia.