Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wilgotne ciasto jogurtowe z owocami. Oprószone cukrem pudrem smakuje rewelacyjnie. Za jego przygotowanie najlepiej zabrać się latem, kiedy mamy dostęp do świeżych, soczystych śliwek. Wypróbujcie ten przepis, będziecie do niego chętnie wracać. Gwarantujemy, że przepis na stałe zagości w Twoim menu. Aby urozmaicić nieco ciasto możesz zamiast śliwek użyć innych owoców.
tortownica o średnicy 26 cm
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1021
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4429
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 453
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 2828
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38746
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1021
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4429
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 453
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 2828
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38746
Składniki
WAŻNE: wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Produkty znajdujące się w lodówce najlepiej wyciągnąć dwie godziny przed rozpoczęciem pracy w kuchni.
Śliwki myjemy, kroimy na pół i usuwamy pestki. Umyte owoce układamy na talerzu wyścielonym ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru wody. Następnie śliwki obtaczamy z mące.
Do miski wbijamy białka i ubijamy na puszystą pianę. Następnie dodajemy partiami cukier i cukier waniliowy. Pod koniec ubijania dodajemy żółtka i miksujemy przez chwile do połączenia składników.
Do masy jajecznej dodajemy olej i jogurt naturalny. Składniki mieszamy. Na koniec dodajemy partiami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto dokładnie mieszamy, aby pozbyć się wszystkich grudek.
Tortownicę (o średnicy 26 cm) wyścielamy papierem do pieczenia. Do blaszki przelewamy surowe ciasto. Powierzchnię wyrównujemy. Śliwki układamy równomiernie, jedną obok drugiej skórką skierowaną do dołu.
Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 50 minut. Pieczemy do suchego patyczka.
Przed podaniem ciasto ze śliwkami dekorujemy cukrem pudrem. Smacznego!