Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wilgotne ciasto jogurtowe z owocami. Oprószone cukrem pudrem smakuje rewelacyjnie. Za jego przygotowanie najlepiej zabrać się latem, kiedy mamy dostęp do świeżych, soczystych śliwek. Wypróbujcie ten przepis, będziecie do niego chętnie wracać. Gwarantujemy, że przepis na stałe zagości w Twoim menu. Aby urozmaicić nieco ciasto możesz zamiast śliwek użyć innych owoców.
tortownica o średnicy 26 cm
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 215
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 769
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 906
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 117
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2793
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 215
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 769
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 906
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 117
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2793
Składniki
WAŻNE: wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Produkty znajdujące się w lodówce najlepiej wyciągnąć dwie godziny przed rozpoczęciem pracy w kuchni.
Śliwki myjemy, kroimy na pół i usuwamy pestki. Umyte owoce układamy na talerzu wyścielonym ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru wody. Następnie śliwki obtaczamy z mące.
Do miski wbijamy białka i ubijamy na puszystą pianę. Następnie dodajemy partiami cukier i cukier waniliowy. Pod koniec ubijania dodajemy żółtka i miksujemy przez chwile do połączenia składników.
Do masy jajecznej dodajemy olej i jogurt naturalny. Składniki mieszamy. Na koniec dodajemy partiami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto dokładnie mieszamy, aby pozbyć się wszystkich grudek.
Tortownicę (o średnicy 26 cm) wyścielamy papierem do pieczenia. Do blaszki przelewamy surowe ciasto. Powierzchnię wyrównujemy. Śliwki układamy równomiernie, jedną obok drugiej skórką skierowaną do dołu.
Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 50 minut. Pieczemy do suchego patyczka.
Przed podaniem ciasto ze śliwkami dekorujemy cukrem pudrem. Smacznego!