Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wilgotne ciasto jogurtowe z owocami. Oprószone cukrem pudrem smakuje rewelacyjnie. Za jego przygotowanie najlepiej zabrać się latem, kiedy mamy dostęp do świeżych, soczystych śliwek. Wypróbujcie ten przepis, będziecie do niego chętnie wracać. Gwarantujemy, że przepis na stałe zagości w Twoim menu. Aby urozmaicić nieco ciasto możesz zamiast śliwek użyć innych owoców.
tortownica o średnicy 26 cm
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19823
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 481
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 473
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6881
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242698
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19823
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 481
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 473
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6881
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242698
Składniki
WAŻNE: wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Produkty znajdujące się w lodówce najlepiej wyciągnąć dwie godziny przed rozpoczęciem pracy w kuchni.
Śliwki myjemy, kroimy na pół i usuwamy pestki. Umyte owoce układamy na talerzu wyścielonym ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru wody. Następnie śliwki obtaczamy z mące.
Do miski wbijamy białka i ubijamy na puszystą pianę. Następnie dodajemy partiami cukier i cukier waniliowy. Pod koniec ubijania dodajemy żółtka i miksujemy przez chwile do połączenia składników.
Do masy jajecznej dodajemy olej i jogurt naturalny. Składniki mieszamy. Na koniec dodajemy partiami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto dokładnie mieszamy, aby pozbyć się wszystkich grudek.
Tortownicę (o średnicy 26 cm) wyścielamy papierem do pieczenia. Do blaszki przelewamy surowe ciasto. Powierzchnię wyrównujemy. Śliwki układamy równomiernie, jedną obok drugiej skórką skierowaną do dołu.
Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 50 minut. Pieczemy do suchego patyczka.
Przed podaniem ciasto ze śliwkami dekorujemy cukrem pudrem. Smacznego!