Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kakaowe ciasto pod śliwkami z bezą. Wychodzi puszyste, śliwki można śmiało zamienić na inne ulubione owoce, a robi się je w mniej niż 15 minut.
Bitka schabowa podana z kluskami śląskimi i buraczkami.
Odsłon: 896
Dzisiaj naleśniki przygotowane na świąteczne krokiety z kapustą i grzybami. P...
Odsłon: 52
Przygotowałam to danie z przepisu Wałek oto link do przepisu; https://smaker...
Odsłon: 117
Polecam. Mało pracochłonny i bardzo smaczny.
Odsłon: 643
Polecam.
Odsłon: 243
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 531
Bitka schabowa podana z kluskami śląskimi i buraczkami.
Odsłon: 896
Dzisiaj naleśniki przygotowane na świąteczne krokiety z kapustą i grzybami. P...
Odsłon: 52
Przygotowałam to danie z przepisu Wałek oto link do przepisu; https://smaker...
Odsłon: 117
Polecam. Mało pracochłonny i bardzo smaczny.
Odsłon: 643
Polecam.
Odsłon: 243
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 531
Składniki
Śliwki umyć, każdą przekroić na pół i wypestkować. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić, dodawać stopniowo cukier. Do żółtek dodać przesianą mąkę, kakao i proszek, olej, jogurt, wymieszać (masa jest bardzo gęsta). Odłożyć 1 szklankę ubitych białek z cukrem, resztę wmieszać w ciasto. Przełożyć do wysmarowanej formy, ułożyć śliwki (lekko je wcisnąć), posmarować z wierzchu odłożoną bezą. Piec 50 minut w 180°C. Po ok. 20 minutach pieczenia, przykryć, aby beza się zbyt nie przypiekła. Po upieczeniu zostawić przez 5 minut w otwartym piekarniku, wyjąć, po lekkim ostygnięciu wyjąć ciasto z foremki. Polać z wierzchu roztopioną czekoladą, zostawić do całkowitego ostygnięcia.