Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kakaowe ciasto pod śliwkami z bezą. Wychodzi puszyste, śliwki można śmiało zamienić na inne ulubione owoce, a robi się je w mniej niż 15 minut.
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1601
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 1002
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1601
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 1002
Składniki
Śliwki umyć, każdą przekroić na pół i wypestkować. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić, dodawać stopniowo cukier. Do żółtek dodać przesianą mąkę, kakao i proszek, olej, jogurt, wymieszać (masa jest bardzo gęsta). Odłożyć 1 szklankę ubitych białek z cukrem, resztę wmieszać w ciasto. Przełożyć do wysmarowanej formy, ułożyć śliwki (lekko je wcisnąć), posmarować z wierzchu odłożoną bezą. Piec 50 minut w 180°C. Po ok. 20 minutach pieczenia, przykryć, aby beza się zbyt nie przypiekła. Po upieczeniu zostawić przez 5 minut w otwartym piekarniku, wyjąć, po lekkim ostygnięciu wyjąć ciasto z foremki. Polać z wierzchu roztopioną czekoladą, zostawić do całkowitego ostygnięcia.