Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kakaowe ciasto pod śliwkami z bezą. Wychodzi puszyste, śliwki można śmiało zamienić na inne ulubione owoce, a robi się je w mniej niż 15 minut.
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 298
Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości nietuzinkowym deserem, proponuję przygo...
Odsłon: 45
Na jesienny podwieczorek do ciepłej herbatki idealnie wpasują się szyszki, tr...
Odsłon: 77
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 142
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17069
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 365
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 298
Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości nietuzinkowym deserem, proponuję przygo...
Odsłon: 45
Na jesienny podwieczorek do ciepłej herbatki idealnie wpasują się szyszki, tr...
Odsłon: 77
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 142
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17069
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 365
Składniki
Śliwki umyć, każdą przekroić na pół i wypestkować. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić, dodawać stopniowo cukier. Do żółtek dodać przesianą mąkę, kakao i proszek, olej, jogurt, wymieszać (masa jest bardzo gęsta). Odłożyć 1 szklankę ubitych białek z cukrem, resztę wmieszać w ciasto. Przełożyć do wysmarowanej formy, ułożyć śliwki (lekko je wcisnąć), posmarować z wierzchu odłożoną bezą. Piec 50 minut w 180°C. Po ok. 20 minutach pieczenia, przykryć, aby beza się zbyt nie przypiekła. Po upieczeniu zostawić przez 5 minut w otwartym piekarniku, wyjąć, po lekkim ostygnięciu wyjąć ciasto z foremki. Polać z wierzchu roztopioną czekoladą, zostawić do całkowitego ostygnięcia.