Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na bardzo prosty w przygotowaniu deser, który kusi nie tylko subtelnym smakiem, ale i delikatną konsystencją. Przygotujemy clafoutis, tradycyjny francuski przysmak, który jest czymś pomiędzy plackiem z owocami a zapiekanym budyniem. Nasz clafoutis wychodzi gładki, lekko słodki i subtelnie waniliowy. Ciasto jest delikatne i rozpływa się w ustach, a czereśnie przyjemnie przełamują jego konsystencję. Na dodatek całość można przygotować w zaledwie kilka chwil, i to bez użycia miksera.
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 50
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 109
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10337
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 110
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 1002
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 50
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 109
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10337
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 110
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 1002
Składniki
Do miski wlej 3 jajka i dodaj do nich 60 g drobnego, białego cukru. Zawartość naczynia wymieszaj za pomocą rózgi, tylko do rozpuszczenia cukru w jajkach i uzyskania jednolitego płynu. Kiedy jajka i cukier są ze sobą połączone, dodaj do nich 50 g mąki pszennej i wymieszaj do uzyskania gładkiego ciasta. Po uzyskaniu gładkiego ciasta, wlej powoli 300 ml mleka, nie przerywając mieszania. Na koniec dodaj łyżeczkę ekstraktu waniliowego lub migdałowego i rozprowadź go w płynie.
350 g wydrylowanych czereśni wyłóż na dno natłuszczonego, żaroodpornego naczynia o średnicy 23 cm. Rozłóż je równą warstwą i zalej ciastem.
Formę z ciastem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza w funkcji góra dół na 45 minut, do chwili, aż boki będą puszyste, środek ścięty, a całość nabierze pięknego, złotego koloru. Mniej więcej w połowie czasu łyżeczką, kiedy góra jest ścięta, możesz otworzyć piekarnik i posypać wierzch ciasta odrobiną drobnego cukru. Po 45 minutach wyjmij clafoutis z piekarnika i odstaw do całkowitego wystudzenia, na około godzinę.
Smacznego!