Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyjątkowo pyszny deser kawowy idealny na lato. Jest słodki, orzeźwiający, lekki jak chmurka i do tego banalnie prosty!
Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.
Odsłon: 7525
Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.
Odsłon: 2498
Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.
Odsłon: 7525
Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.
Odsłon: 2498
Składniki
Z podanych składników wyszły mi 2 porcje. Na początku parzymy kawę. Może to być kawa z ekspresu ciśnieniowego, kawiarki lub parzona bez fusów. Po zaparzeniu dodajemy do kawy cukier i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy do ostygnięcia. Mocno schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy. Zaczynamy od najmniejszych obrotów miksera i stopniowo przechodzimy do wyższych. Kiedy śmietanka zacznie robić się gęsta dodajemy porcjami kawę. Najlepiej dodawać ją łyżką. Po dodaniu kilku porcji próbujemy czy masa jest wystarczająco kawowa. Ja dodałam całą porcję mocnej kawy, ale jeśli wolicie delikatniejszy smak, zmniejszcie jej ilość. Po ubiciu, krem zmykamy w pojemniku i wstawiamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie rozlewamy do kieliszków, szklanek lub filiżanek. Przed podaniem można posypać ciemnym kakao lub cynamonem.