Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyjątkowo pyszny deser kawowy idealny na lato. Jest słodki, orzeźwiający, lekki jak chmurka i do tego banalnie prosty!
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 45
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5656
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 96
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 559
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 45
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5656
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 96
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 559
Składniki
Z podanych składników wyszły mi 2 porcje. Na początku parzymy kawę. Może to być kawa z ekspresu ciśnieniowego, kawiarki lub parzona bez fusów. Po zaparzeniu dodajemy do kawy cukier i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy do ostygnięcia. Mocno schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy. Zaczynamy od najmniejszych obrotów miksera i stopniowo przechodzimy do wyższych. Kiedy śmietanka zacznie robić się gęsta dodajemy porcjami kawę. Najlepiej dodawać ją łyżką. Po dodaniu kilku porcji próbujemy czy masa jest wystarczająco kawowa. Ja dodałam całą porcję mocnej kawy, ale jeśli wolicie delikatniejszy smak, zmniejszcie jej ilość. Po ubiciu, krem zmykamy w pojemniku i wstawiamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie rozlewamy do kieliszków, szklanek lub filiżanek. Przed podaniem można posypać ciemnym kakao lub cynamonem.