Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kto choć raz spróbował crumble, ten staje się niezwykle krytyczny wobec nawet najlepszych szarlotek.
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326843
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12140
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 17075
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326843
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12140
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 17075
Składniki
PRZYGOTOWUJEMY PACHNĄCE JABŁKA Jabłka obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy w grubą kostkę o boku około 2cm i wrzucamy do dużej miski. Owoce zasypujemy cukrem wanilinowym oraz cynamonem, dodajemy rodzynki i mieszamy delikatnie, aby cynamon pokrył wszystkie cząstki jabłek. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego.
PRZYGOTOWUJEMY CHRUPIĄCĄ KRUSZONKĘ Do miski wsypujemy mąkę oraz cukier. Dodajemy do nich zimne, posiekane masło i zagniatamy całość do połączenia składników, a następnie rozcieramy między palcami na kruszonkę. Posypujemy nią jabłka, dbając o to, by były całkowicie i równomiernie przykryte.
PICHCIMY CRUMBLE Tak przygotowane naczynie wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 40-50 minut. Czas pieczenia jest uzależniony od ilości, dojrzałości i odmiany użytych jabłek. Kruszonka powinna być zarumieniona, jabłka delikatnie „bąbelkować”, a maślano-cynamonowy zapach rozdrażnić żołądek.
Crumble podajemy na ciepło, najlepiej w towarzystwie lodów waniliowych i bitej śmietany. To, czego nie zjemy od razu po upichceniu (jeszcze mi się nie zdarzyło...) możemy oczywiście pałaszować na zimno lub ponownie podgrzać przed kolejnym podaniem.