Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Ciasta
  • Cynamonowy crumb cake w liczbie mnogiej
  • Ciasta
  • Przepis na

Cynamonowy crumb cake w liczbie mnogiej

07.02.2016 Odsłon: 485
5.0 (1 oceny)
Czas przygotowania
do 60 min
60 min
Liczba porcji
> 6 osób
>6 os.
annapiedziak
annapiedziak

Polacy lubują się w ciastach ucieranych i plackach z owocami. Francuzi preferują lekkie kremy i musy zamknięte w cieniutkich, delikatnych ciastach. Włosi pieką tarty, Grecy baklawy, a Hiszpanie... cóż, Hiszpanie zamiast słodkości wcinają owoce morza. Niemcy w hurtowych ilościach pochłaniają drożdżówki. A Brytyjczycy? Brytyjczycy przerabiają wszystkie europejskie, narodowe specjalności na maślane zakalce. Jednym z tradycyjnych niemieckich wypieków jest Streuselkuchen – wielki drożdżowy placek z pokaźną ilością grubej kruszonki. Ja jednak wolę jego wyspiarską wersję, czyli Crumb Cake. Podstawą jego jest wilgotne ciasto maślane, a kruszonka przybrała postać dużo bardziej intrygującą i aromatyczną przez zastosowanie cynamonu i brązowego cukru. Brytyjczycy pieką placek w dużej, prostokątnej formie lub okrągłej tortownicy. Ja postanowiłam upichcić małe ciastka w ceramicznych kokilkach.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!

Przepis w Waszym wykonaniu (0)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (0)

Ostatnio komentowane przepisy

gotowaniepomojemu
gotowaniepomojemu
Przekąski

Zapiekanki z bagietek czosnkowych z kurczakiem

Przekąski Zapiekanki z bagietek czosnkowych z kurczakiem

To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...

  • Impreza
  • Grill
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Ser
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Majeranek
  • Zapiekanki

Odsłon: 9562

do 30 min 30 min
18
ewaeu
ewaeu
Przetwory

Ogórki po kaszubsku

Przetwory Ogórki po kaszubsku

Polecam. Bardzo dobre.

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Papryka
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2181

do 30 min 30 min
17
ewaeu
ewaeu
Przetwory

Ogórki krokodylki

Przetwory Ogórki krokodylki

Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Płatki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 3154

do 30 min 30 min
32
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Ser garwoliński po gruzińsku

Dania główne Ser garwoliński po gruzińsku

Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 6641

do 30 min 30 min
44
ewaeu
ewaeu
Desery

Ciasto na Dzień Matki

Desery Ciasto na Dzień Matki

Polecam.

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Owoce
  • Jajka
  • Mleko
  • Orzechy
  • Migdały
  • Włoskie
  • Ciasta

Odsłon: 22767

do 60 min 60 min
49
ewaeu
ewaeu
Przekąski

Racuchy drożdżowe z jabłkiem jak u babci

Przekąski Racuchy drożdżowe z jabłkiem jak u babci

Racuchy drożdżowe z jabłkiem jak u babci. Ten smak pamięta się zawsze. Wystar...

  • Impreza
  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy

Odsłon: 12163

do 60 min 60 min
32
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

gotowaniepomojemu
gotowaniepomojemu
Przekąski

Zapiekanki z bagietek czosnkowych z kurczakiem

Przekąski Zapiekanki z bagietek czosnkowych z kurczakiem

To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...

  • Impreza
  • Grill
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Ser
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Majeranek
  • Zapiekanki

Odsłon: 9562

do 30 min 30 min
18
ewaeu
ewaeu
Przetwory

Ogórki po kaszubsku

Przetwory Ogórki po kaszubsku

Polecam. Bardzo dobre.

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Papryka
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2181

do 30 min 30 min
17
ewaeu
ewaeu
Przetwory

Ogórki krokodylki

Przetwory Ogórki krokodylki

Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Płatki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 3154

do 30 min 30 min
32
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Ser garwoliński po gruzińsku

Dania główne Ser garwoliński po gruzińsku

Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 6641

do 30 min 30 min
44
ewaeu
ewaeu
Desery

Ciasto na Dzień Matki

Desery Ciasto na Dzień Matki

Polecam.

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Owoce
  • Jajka
  • Mleko
  • Orzechy
  • Migdały
  • Włoskie
  • Ciasta

Odsłon: 22767

do 60 min 60 min
49
ewaeu
ewaeu
Przekąski

Racuchy drożdżowe z jabłkiem jak u babci

Przekąski Racuchy drożdżowe z jabłkiem jak u babci

Racuchy drożdżowe z jabłkiem jak u babci. Ten smak pamięta się zawsze. Wystar...

  • Impreza
  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy

Odsłon: 12163

do 60 min 60 min
32
Smaker
REKLAMA
Smaker
Ciasta
Smaker
Cynamonowy crumb cake w liczbie mnogiej
Autor:
annapiedziak
do 60 min
> 6 osób

Składniki

  • ciasto:
  • 120g masła
  • 1 i ¼ szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1 i ½ szklanki mąki
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • ½ szklanki gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • kruszonka:
  • 90g masła
  • ¾ szklanki mąki
  • 6 łyżek brązowego cukru
  • ¾ łyżeczki cynamonu (najlepiej świeżo zmielonego lub utłuczonego w moździerzu)
  • szczypta soli
Sposób przygotowania:
1

PRZYGOTOWUJEMY SIĘ Piekarnik nagrzewamy do 165 stopni. Wyciągamy 9 ceramicznych kokilek o średnicy 9-10cm lub formę do pieczenia muffin. Skórkę z cytryny ocieramy na tarce o małych oczkach.

2

ROBIMY CIASTO Mąkę mieszamy z sodą oczyszczoną i solą, a następnie przesiewamy. W osobnej misce umieszczamy jogurt i łączymy go starannie z ekstraktem waniliowym oraz skórką cytrynową. Miękkie masło ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku i rozmiksowujemy dokładnie. Jajka powinny mieć temperaturę pokojową, gdyż wtedy będziemy mieć pewność, że masa nam się nie zwarzy. Teraz do masy maślanej dodajemy na zmianę, w trzech partiach mąkę wymieszaną z sodą oraz jogurt waniliowo-cytrynowy, zaczynając i kończąc mąką. Za każdym razem niespiesznie łączymy składniki tak, aby powstało gęste, jednolite i gładkie ciasto. Tak przygotowane ciasto przekładamy do kokilek lub formy muffinowej wypełniając je do połowy wysokości. Crumb cake’i będą rosły podczas pieczenia jak szalone, a musimy jeszcze zostawić miejsce dla kruszonki, więc staramy się nie wypełniać zanadto foremek. Gdy już się z tym uporamy, wsuwamy je do rozgrzanego piekarnika na około 15-18 minut. Po tym czasie ciasto będzie wciąż jasne i surowe, lecz wierzch powinien być już na tyle ścięty, aby można było umieścić na nim kruszonkę.

3

ROBIMY KRUSZONKĘ W czasie, gdy ciastka poddawane są pierwszemu pichceniu, zabieramy się za kruszonkę. Zimne masło siekamy w kostkę i umieszczamy w misce. Dodajemy do niego cukier, mąkę, cynamon oraz sól i zagniatamy przez chwilę do połączenia wszystkich składników, a następnie rozcieramy w dłoniach na kawałeczki.

4

PIECZEMY CRUMB CAKE’I Wstępnie podpieczone ciastka wysuwamy delikatnie z piekarnika i obficie posypujemy cynamonową kruszonką. Każdy wierzch powinien być otulony dosyć grubą jej warstwą. Całość ponownie wsuwamy do pieca na kolejne 15-18 minut. Czas pieczenia uzależniony jest od rozmiaru użytych foremek i mocy piekarnika. Najlepiej będzie, jeśli po 15 minutach przeprowadzimy „test suchego patyczka” – patyczek wbity w sam środek ciastka powinien być suchy i czysty. Ciastka powinny być zarumienione i wyrośnięte, a kruszonka sucha i pachnąca. Upieczone crumb cake’i zostawiamy na co najmniej godzinę do wystygnięcia w formach. (Ja pałaszuję po 15 minutach na gorąco...)

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki