Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polacy lubują się w ciastach ucieranych i plackach z owocami. Francuzi preferują lekkie kremy i musy zamknięte w cieniutkich, delikatnych ciastach. Włosi pieką tarty, Grecy baklawy, a Hiszpanie... cóż, Hiszpanie zamiast słodkości wcinają owoce morza. Niemcy w hurtowych ilościach pochłaniają drożdżówki. A Brytyjczycy? Brytyjczycy przerabiają wszystkie europejskie, narodowe specjalności na maślane zakalce. Jednym z tradycyjnych niemieckich wypieków jest Streuselkuchen – wielki drożdżowy placek z pokaźną ilością grubej kruszonki. Ja jednak wolę jego wyspiarską wersję, czyli Crumb Cake. Podstawą jego jest wilgotne ciasto maślane, a kruszonka przybrała postać dużo bardziej intrygującą i aromatyczną przez zastosowanie cynamonu i brązowego cukru. Brytyjczycy pieką placek w dużej, prostokątnej formie lub okrągłej tortownicy. Ja postanowiłam upichcić małe ciastka w ceramicznych kokilkach.
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 1114
Taki obiad często robiła babcia. Uwielbiam to połączenie domowego makaronu, k...
Odsłon: 167
Szybkie i smaczne mięsko pieczone w piekarniku. Smaczne jak do obiadu tak i...
Odsłon: 2082
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 1114
Taki obiad często robiła babcia. Uwielbiam to połączenie domowego makaronu, k...
Odsłon: 167
Szybkie i smaczne mięsko pieczone w piekarniku. Smaczne jak do obiadu tak i...
Odsłon: 2082
Składniki
PRZYGOTOWUJEMY SIĘ Piekarnik nagrzewamy do 165 stopni. Wyciągamy 9 ceramicznych kokilek o średnicy 9-10cm lub formę do pieczenia muffin. Skórkę z cytryny ocieramy na tarce o małych oczkach.
ROBIMY CIASTO Mąkę mieszamy z sodą oczyszczoną i solą, a następnie przesiewamy. W osobnej misce umieszczamy jogurt i łączymy go starannie z ekstraktem waniliowym oraz skórką cytrynową. Miękkie masło ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku i rozmiksowujemy dokładnie. Jajka powinny mieć temperaturę pokojową, gdyż wtedy będziemy mieć pewność, że masa nam się nie zwarzy. Teraz do masy maślanej dodajemy na zmianę, w trzech partiach mąkę wymieszaną z sodą oraz jogurt waniliowo-cytrynowy, zaczynając i kończąc mąką. Za każdym razem niespiesznie łączymy składniki tak, aby powstało gęste, jednolite i gładkie ciasto. Tak przygotowane ciasto przekładamy do kokilek lub formy muffinowej wypełniając je do połowy wysokości. Crumb cake’i będą rosły podczas pieczenia jak szalone, a musimy jeszcze zostawić miejsce dla kruszonki, więc staramy się nie wypełniać zanadto foremek. Gdy już się z tym uporamy, wsuwamy je do rozgrzanego piekarnika na około 15-18 minut. Po tym czasie ciasto będzie wciąż jasne i surowe, lecz wierzch powinien być już na tyle ścięty, aby można było umieścić na nim kruszonkę.
ROBIMY KRUSZONKĘ W czasie, gdy ciastka poddawane są pierwszemu pichceniu, zabieramy się za kruszonkę. Zimne masło siekamy w kostkę i umieszczamy w misce. Dodajemy do niego cukier, mąkę, cynamon oraz sól i zagniatamy przez chwilę do połączenia wszystkich składników, a następnie rozcieramy w dłoniach na kawałeczki.
PIECZEMY CRUMB CAKE’I Wstępnie podpieczone ciastka wysuwamy delikatnie z piekarnika i obficie posypujemy cynamonową kruszonką. Każdy wierzch powinien być otulony dosyć grubą jej warstwą. Całość ponownie wsuwamy do pieca na kolejne 15-18 minut. Czas pieczenia uzależniony jest od rozmiaru użytych foremek i mocy piekarnika. Najlepiej będzie, jeśli po 15 minutach przeprowadzimy „test suchego patyczka” – patyczek wbity w sam środek ciastka powinien być suchy i czysty. Ciastka powinny być zarumienione i wyrośnięte, a kruszonka sucha i pachnąca. Upieczone crumb cake’i zostawiamy na co najmniej godzinę do wystygnięcia w formach. (Ja pałaszuję po 15 minutach na gorąco...)