Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cytrynowa babeczka z kubeczka to kolejny mój wypiek z mikrofali. Jest to bardzo szybkie ciasto, które piecze się zaledwie 2-3 minuty. Podobny jest też czas jego przygotowania. Ciasto jest idealne na nagły spadek cukru i ochotę na coś słodkiego, gdy nie mamy nic gotowego pod ręką.
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1104
U mnie skrawki nazywają "Bigosowka" wystarczy wam fasola 2 cebulę i około kil...
Odsłon: 222
Polecam.
Odsłon: 1146
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1104
U mnie skrawki nazywają "Bigosowka" wystarczy wam fasola 2 cebulę i około kil...
Odsłon: 222
Polecam.
Odsłon: 1146
Składniki
Jajko wbiłam do miseczki i roztrzepałam je dokładnie widelcem. Do jajka dolałam zimne mleko i zimny olej. Wymieszałam składniki łyżką do połączenia. Do drugiej miseczki wsypałam mąkę, proszek do pieczenia, cukier zwykły i waniliowy oraz kisiel cytrynowy. Składniki sypkie wymieszałam łyżką i przesypałam do roztrzepanego jajka z mlekiem i olejem. Wszystko wymieszałam łyżką do uzyskania jednolitego ciasta bez grudek. Na koniec dodałam kilka kropel zapachu cytrynowego i jeszcze raz wymieszałam wszystko. Duży kubek porcelanowy posmarowałam w środku odrobiną masła i wysypałam mąką. Przelałam do niego przygotowane ciasto. Kubek wstawiłam do mikrofali. Babeczkę piekłam ok. 2- 3 minut na mocy 700W. Przed wyjęciem sprawdziłam babeczkę patyczkiem. Po upieczeniu posypałam babeczkę cukrem pudrem. Babeczkę można wyciągnąć z kubeczka lub jeść ją łyżeczką bezpośrednio z kubka. Można ją podać z dżemem lub sosem owocowym. Babeczkę można też podzielić i upiec w dwóch mniejszych filiżankach.