Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mięciutkie, mocno cytrynowe, pyszne.... Z podanych składników wychodzi 12 pączków.
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 341
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4849
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 108
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 140
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 341
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4849
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 108
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 140
Składniki
W średniej wielkości garnku zagotować wodę. W misce dokładnie wymieszać sok z cytryny, cukier i jajka. Dodać pokrojone w kostkę masło i postawić miskę nad garnkiem z wrzącą wodą. Mieszać do powstania gęstego kremu. Gdyby zrobiły się grudki, masę przetrzeć przez sitko. Schłodzić przez kilka godzin.
Z drożdży, mleka, cukru i kilku łyżek mąki zrobić zaczyn. Odstawić na 15-20 minut, żeby drożdże zaczęły pracować.
W misie miksera wymieszać wymieszać mąkę, żółtka, roztopione masło, wódkę, skórkę cytrynową i cały zaczyn. Wyrabiać na najniższych obrotach przez 5-6 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
Ciasto przełożyć do lekko naoliwionej miski, przykryć ścierką i zostawić w ciepłym miejscu na około 1,5 godziny do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na wysypany mąką blat, jeszcze raz wyrobić. Następnie rozwałkować na grubość około 1-1,5 cm. Używając metalowej obręczy z ciasta wycinać kółka.
Krążki ciasta ułożyć na pergaminie, przykryć ścierką i zostawić na 30-40 minut do wyrośnięcia.
W garnku rozgrzać olej (temperatura nie powinna przekraczać 180 stopni). Smażyć pączki po 3-4 na raz po około 2 minuty z każdej strony. Wyciągnąć łyżką cedzakową na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Ostudzić.
W każdym pączku nożem lub ostrym szpikulcem zrobić otwór. Lemon curd przełożyć do rękawa cukierniczego, nadziać pączki.
Sok z cytryny wymieszać z cukrem pudrem. Lukrem polać pączki.