Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 201
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3988
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 366
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 939
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 201
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3988
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 366
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 939
Składniki
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Do piany stopniowo dodajemy cukier oraz żółtka. Na koniec powoli dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Wylewamy na blaszkę (u mnie 25x36cm) wyłożoną natłuszczonym papierem do pieczenia. Pieczemy około 20-30minut w 160-170 stopniach.
Masa cytrynowa: Cytryny myjemy, wyciskamy z nich sok. Uzupełniamy wodą do 2,5 szklanki. Przelewamy do rondelka i zagotowujemy z cukrami. W pół szklanki wody rozprowadzamy budynie, dodajemy żółtka, obie mąki i dokładnie mieszamy. Na gotującą się wodę cytrynową wlewamy masę z budyni i gotujemy budyń. Studzimy, a następnie ucieramy masło i stopniowo dodajemy zimny budyń. Masę wykładamy na biszkopt, na wierzchu układamy dobrze odsączone ananasy. Wstawiamy do lodówki.
Masa śmietankowa: żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki zimnej wody, gdy napęcznieje podgrzewamy i studzimy. Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy przestudzoną żelatynę i dobrze miksujemy. Masę wykładamy na ananasy, na wierzchu układamy herbatniki. Chłodzimy. Gdy ciasto dobrze stężeje wierzch dekorujemy polewą czekoladową lub kakaową (u mnie gotowa polewa czekoladowa).