Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czarna baba to ciasto mołdawskie. Bardzo ciekawie wygląda po upieczeniu. Po pierwsze, w czasie pieczenia zmienia kolor z żółtego na czarny, po drugie, ma bardzo ciekawą strukturę, jest w dziurki. Jest smaczne, wilgotne.
Proste danie z młodymi ziemniakami i bobem, doprawione czosnkiem, cytryną i s...
Odsłon: 243
Karkówka do obiadu długo pieczona, w sosie maślanym, ze słodko-pikantną nutą...
Odsłon: 1459
Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie.
Odsłon: 8924
Proste danie z młodymi ziemniakami i bobem, doprawione czosnkiem, cytryną i s...
Odsłon: 243
Karkówka do obiadu długo pieczona, w sosie maślanym, ze słodko-pikantną nutą...
Odsłon: 1459
Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie.
Odsłon: 8924
Składniki
Jajka wybić do miski i porządnie ubić przy pomocy miksera. Do drugiej miski przesiać mąkę. Dodać sodę i cukier. Przemieszać. Dodać olej, kefir i mleko. To już dokładnie wymieszać przy pomocy miksera. Dodać jeszcze alkohol i dopiero teraz dodać ubite jajka. Masa będzie miała konsystencję ciasta naleśnikowego. Gęsiarkę wysmarować masłem. Przelać do niej ciasto. Bardzo szczelnie przykryć naczynie folią aluminiową. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 1,5 godziny. Następnie zmniejszyć temperaturę na piecu do 100 stopni i piec jeszcze kolejne 1,5 godziny. Po wyjęciu z pieca cisto studzić w gęsiarce. Dopiero jak będzie chłodniejsze wyjąć. Kroić, podziwiać, zajadać. Ciasto nie kruszy się, jest elastyczne, wilgotne. Smacznego.