Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czarna baba to ciasto mołdawskie. Bardzo ciekawie wygląda po upieczeniu. Po pierwsze, w czasie pieczenia zmienia kolor z żółtego na czarny, po drugie, ma bardzo ciekawą strukturę, jest w dziurki. Jest smaczne, wilgotne.
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 51
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 154
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2827
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 4198
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 51
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 154
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2827
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 4198
Składniki
Jajka wybić do miski i porządnie ubić przy pomocy miksera. Do drugiej miski przesiać mąkę. Dodać sodę i cukier. Przemieszać. Dodać olej, kefir i mleko. To już dokładnie wymieszać przy pomocy miksera. Dodać jeszcze alkohol i dopiero teraz dodać ubite jajka. Masa będzie miała konsystencję ciasta naleśnikowego. Gęsiarkę wysmarować masłem. Przelać do niej ciasto. Bardzo szczelnie przykryć naczynie folią aluminiową. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 1,5 godziny. Następnie zmniejszyć temperaturę na piecu do 100 stopni i piec jeszcze kolejne 1,5 godziny. Po wyjęciu z pieca cisto studzić w gęsiarce. Dopiero jak będzie chłodniejsze wyjąć. Kroić, podziwiać, zajadać. Ciasto nie kruszy się, jest elastyczne, wilgotne. Smacznego.