Czarna baba to ciasto mołdawskie. Bardzo ciekawie wygląda po upieczeniu. Po pierwsze, w czasie pieczenia zmienia kolor z żółtego na czarny, po drugie, ma bardzo ciekawą strukturę, jest w dziurki. Jest smaczne, wilgotne.
Czarna baba - ciasto z gęsiarki
Składniki
- 10 jajek
- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżki sody
- 300 g cukru
- 200 ml oleju rzepakowego
- 250 ml kefiru
- 500 ml mleka
- 30 ml koniaku ( może być inny alkohol )
- masło do wysmarowania gęsiarki
Składniki
- 10 jajek
- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżki sody
- 300 g cukru
- 200 ml oleju rzepakowego
- 250 ml kefiru
- 500 ml mleka
- 30 ml koniaku ( może być inny alkohol )
- masło do wysmarowania gęsiarki

Etapy przygotowania
Jajka wybić do miski i porządnie ubić przy pomocy miksera. Do drugiej miski przesiać mąkę. Dodać sodę i cukier. Przemieszać. Dodać olej, kefir i mleko. To już dokładnie wymieszać przy pomocy miksera. Dodać jeszcze alkohol i dopiero teraz dodać ubite jajka. Masa będzie miała konsystencję ciasta naleśnikowego. Gęsiarkę wysmarować masłem. Przelać do niej ciasto. Bardzo szczelnie przykryć naczynie folią aluminiową. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 1,5 godziny. Następnie zmniejszyć temperaturę na piecu do 100 stopni i piec jeszcze kolejne 1,5 godziny. Po wyjęciu z pieca cisto studzić w gęsiarce. Dopiero jak będzie chłodniejsze wyjąć. Kroić, podziwiać, zajadać. Ciasto nie kruszy się, jest elastyczne, wilgotne. Smacznego.

Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 148
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 148



Składniki
- 10 jajek
- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżki sody
- 300 g cukru
- 200 ml oleju rzepakowego
- 250 ml kefiru
- 500 ml mleka
- 30 ml koniaku ( może być inny alkohol )
- masło do wysmarowania gęsiarki
Jajka wybić do miski i porządnie ubić przy pomocy miksera. Do drugiej miski przesiać mąkę. Dodać sodę i cukier. Przemieszać. Dodać olej, kefir i mleko. To już dokładnie wymieszać przy pomocy miksera. Dodać jeszcze alkohol i dopiero teraz dodać ubite jajka. Masa będzie miała konsystencję ciasta naleśnikowego. Gęsiarkę wysmarować masłem. Przelać do niej ciasto. Bardzo szczelnie przykryć naczynie folią aluminiową. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 1,5 godziny. Następnie zmniejszyć temperaturę na piecu do 100 stopni i piec jeszcze kolejne 1,5 godziny. Po wyjęciu z pieca cisto studzić w gęsiarce. Dopiero jak będzie chłodniejsze wyjąć. Kroić, podziwiać, zajadać. Ciasto nie kruszy się, jest elastyczne, wilgotne. Smacznego.
Rzeczywiście bardzo ciekawa struktura
No gratuluję, super ciasto , miałam podpytać jak te dziurki porobiłaś. Pychotka. Super.;)