Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka wielkanocna to zwykle klasyczne drożdżowe ciasto albo tzw. piaskowe – każdym przypadku jasne, czasem z waniliową nutą. Na świątecznych stołach rzadko pojawia się wypiek z dodatkiem kakao. Dlatego czarna babka ukrywająca swoje oblicze pod warstwą lukru lub cukru pudru może być dla gości sporą niespodzianką.
Forma na babkę z kominem 23 cm
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 11672
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4050
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 42843
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 483
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 346
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 433
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 11672
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4050
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 42843
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 483
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 346
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 433
Składniki
Ogrzej wszystkie składniki do temperatury pokojowej.
Natłuść i oprósz bułką tartą formę na babkę z kominem o średnicy 23 cm.
Przesiej do miski mąkę, proszek do pieczenia i sodę. W osobnym naczyniu połącz wszystkie pozostałe składniki – z wyjątkiem wody. Zmiksuj krótko.
Dodaj produkty sypkie do mieszaniny z jajkami. Zmiksuj mikserem na niskich obrotach na jednolitą masę.
Do ciasta wlej cienką strużką wrzątek, całość mieszając szpatułką. Ciasto będzie dość rzadkie.
Przelej ciasto do formy i od razu wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 35-40 minut – do suchego patyczka.
Ostudź babkę na kratce. Gdy osiągnie temperaturę pokojową, oprósz ją cukrem pudrem.