Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka wielkanocna to zwykle klasyczne drożdżowe ciasto albo tzw. piaskowe – każdym przypadku jasne, czasem z waniliową nutą. Na świątecznych stołach rzadko pojawia się wypiek z dodatkiem kakao. Dlatego czarna babka ukrywająca swoje oblicze pod warstwą lukru lub cukru pudru może być dla gości sporą niespodzianką.
Forma na babkę z kominem 23 cm
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34169
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1381
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113608
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34169
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1381
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113608
Składniki
Ogrzej wszystkie składniki do temperatury pokojowej.
Natłuść i oprósz bułką tartą formę na babkę z kominem o średnicy 23 cm.
Przesiej do miski mąkę, proszek do pieczenia i sodę. W osobnym naczyniu połącz wszystkie pozostałe składniki – z wyjątkiem wody. Zmiksuj krótko.
Dodaj produkty sypkie do mieszaniny z jajkami. Zmiksuj mikserem na niskich obrotach na jednolitą masę.
Do ciasta wlej cienką strużką wrzątek, całość mieszając szpatułką. Ciasto będzie dość rzadkie.
Przelej ciasto do formy i od razu wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 35-40 minut – do suchego patyczka.
Ostudź babkę na kratce. Gdy osiągnie temperaturę pokojową, oprósz ją cukrem pudrem.