Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka wielkanocna to zwykle klasyczne drożdżowe ciasto albo tzw. piaskowe – każdym przypadku jasne, czasem z waniliową nutą. Na świątecznych stołach rzadko pojawia się wypiek z dodatkiem kakao. Dlatego czarna babka ukrywająca swoje oblicze pod warstwą lukru lub cukru pudru może być dla gości sporą niespodzianką.
Forma na babkę z kominem 23 cm
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 2088
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 85
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 177
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 169
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 2088
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 85
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 177
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 169
Składniki
Ogrzej wszystkie składniki do temperatury pokojowej.
Natłuść i oprósz bułką tartą formę na babkę z kominem o średnicy 23 cm.
Przesiej do miski mąkę, proszek do pieczenia i sodę. W osobnym naczyniu połącz wszystkie pozostałe składniki – z wyjątkiem wody. Zmiksuj krótko.
Dodaj produkty sypkie do mieszaniny z jajkami. Zmiksuj mikserem na niskich obrotach na jednolitą masę.
Do ciasta wlej cienką strużką wrzątek, całość mieszając szpatułką. Ciasto będzie dość rzadkie.
Przelej ciasto do formy i od razu wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 35-40 minut – do suchego patyczka.
Ostudź babkę na kratce. Gdy osiągnie temperaturę pokojową, oprósz ją cukrem pudrem.