Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czekolada to najbardziej znany afrodyzjak, a ciasto czekoladowa kusicielka rozgrzeje twoje serce i otworzy je na radosne doznania.
Tortownica o średnicy 22 cm
Zdecydowanie jest to najlepszy piernik jaki kiedykolwiek jadłam. Robię go od...
Odsłon: 109
Buraczki marynowane to znakomity przetwór, który składa się z buraków podłużn...
Odsłon: 26
Chleb z mąki lnianej. Ja swój chleb ukroiłam jeszcze gorący więc jest trochę...
Odsłon: 172
Zdecydowanie jest to najlepszy piernik jaki kiedykolwiek jadłam. Robię go od...
Odsłon: 109
Buraczki marynowane to znakomity przetwór, który składa się z buraków podłużn...
Odsłon: 26
Chleb z mąki lnianej. Ja swój chleb ukroiłam jeszcze gorący więc jest trochę...
Odsłon: 172
Składniki
Najpierw zrób spód ciasta. Czekoladę mleczną posiekaj drobno. Rozpuść ją z dodatkiem masła w gorącej kąpieli wodnej. Odstaw do wystudzenia. Cukier wraz z jajkami utrzyj na puszystą masę. Kiedy zrobi się gęsta i powiększy swoją objętość, dodaj przestudzoną czekoladę oraz rum (jeśli używasz). Na koniec wsyp mąkę i zmiksuj krótko. Na spód tortownicy o wielkości 22 cm wyłóż ciasto. Piecz około 15-20 minut w 170 stopniach Celsjusza.
Teraz zrób masę serową. Gorzką czekoladę roztop w kąpieli wodnej. Wszystkie pozostałe składniki zmiksuj na gładką masę, a następnie dodaj do nich roztopioną czekoladę. Ponownie zmiksuj. Masę wyłóż na podpieczony spód i piecz przez około 40 minut w temperaturze 170 stopni.
Przygotuj polewę. Czekoladę posiekaj drobno. Śmietankę zagotuj w rondelku, dodaj czekoladę i mieszaj na małym ogniu tak długo aż masa zrobi się błyszcząca i jednolita. Polej ciasto po ostudzeniu.