Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czekoladowa pokusa, tuż obok makowca, sernika i szarlotki, stanie się twoim ulubionym ciastem. Ta prosta rolada z intensywnie czekoladowym kremem to doskonała propozycja do popołudniowej kawy.
Ciasto Czekoladowa Chmurka to połączenie biszkoptu czekoladowego z czekoladow...
Odsłon: 601
Dzisiaj steki z kalafiora z sosem pomidorowo - paprykowym z dodatkiem mięsa m...
Odsłon: 41
Tradycyjnych makówek śląskich nie może zabraknąć na moim świątecznym stole, j...
Odsłon: 70
Świetna przekąska na imprezkę, sylwestra oraz też dobrze sprawdzi się jako ob...
Odsłon: 165
Paszteciki imprezowe. Pysznie smakują na zimno lub podgrzane. Można wykorzyst...
Odsłon: 98
Dzisiaj przepisów na bigos mamy tyle ile domów, w których jest przyrządzany....
Odsłon: 118
Ciasto Czekoladowa Chmurka to połączenie biszkoptu czekoladowego z czekoladow...
Odsłon: 601
Dzisiaj steki z kalafiora z sosem pomidorowo - paprykowym z dodatkiem mięsa m...
Odsłon: 41
Tradycyjnych makówek śląskich nie może zabraknąć na moim świątecznym stole, j...
Odsłon: 70
Świetna przekąska na imprezkę, sylwestra oraz też dobrze sprawdzi się jako ob...
Odsłon: 165
Paszteciki imprezowe. Pysznie smakują na zimno lub podgrzane. Można wykorzyst...
Odsłon: 98
Dzisiaj przepisów na bigos mamy tyle ile domów, w których jest przyrządzany....
Odsłon: 118
Składniki
Białka oddziel od żółtek i ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec miksowania zacznij wsypywać cukier, najlepiej partiami. Pod koniec masa powinna zrobić się błyszcząca. Zatrzymaj mikser. Żółtka zmiksuj, aby pojawiła się pianka. Dodaj do nich olej i wymieszaj. Dodaj partiami do ciasta, miksując krótko składniki do połączenia. Na koniec przesiej mąkę pszenną z kakao, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Wmieszaj sypkie produkty do masy, łącząc je z pozostałymi składnikami za pomocą szpatułki lub łyżki.
Ciasto wyłóż na głęboką blachę wyłożoną papierem do pieczenia na kształt prostokąta. Powinien mieć grubość około 1 cm. Piecz około 12-15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza bez termoobiegu. Jeszcze ciepłe ciasto zdejmij z papieru do pieczenia i zroluj. Pozostaw do wystygnięcia.
Do małego rondelka wlej kilka łyżek śmietany i zagotuj. Zmniejsz moc palnika do minimum, a następnie dodaj pokrojoną w kostkę czekoladę. Mieszaj tak długo, aż masa się połączy i będzie jednolita. Odstaw do wystygnięcia.
Mocno schłodzoną śmietanę ubij na sztywną pianę. Pod koniec dodaj cukier i jeszcze zmiksuj krótko. Do ostudzonej czekolady dodaj 2-3 łyżki bitej śmietany. Wymieszaj. Następnie całość przełóż do pozostałej masy i połącz. Nałóż nadzienie na ciasto i ponownie zroluj. Odstaw do lodówki przynajmniej na noc.